Op virtueel bezoek bij Jurgen Poppe
Volgens de recentste bouwbarometer heeft het ondernemersvertrouwen een flinke knauw gekregen door de moeilijke omstandigheden ingevolge het coronavirus. Toch zijn er ondernemers die niet bij de pakken zijn blijven zitten. Wat de toekomst zal brengen weet niemand, maar dat belet Jurgen Poppe van het gelijknamige schildersbedrijf in Tielt niet om die toch met vertrouwen tegemoet te zien. “Ik werk voornamelijk bij particulieren en daar zal er normaal blijvend werk zijn”, vertelt hij tijdens ons virtueel bezoek.
Enorme diversiteit
Na zijn opleiding in VTI Brugge en technicum Antwerpen, werkte Jurgen eerst nog een drietal jaar in loondienst. “In 1994 ben ik begonnen als eenmanszaak en tot op heden is dat nog altijd het geval. Ik heb nooit de intentie gehad om personeel aan te werven. Dat betekent niet dat ik grotere werken laat schieten. In dat geval wordt er samengewerkt met een collega-zelfstandige.”
Spijt van zijn beslissing om een loopbaan te kiezen in de schildersector heeft Jurgen nooit gehad. “Schilder-decorateur is en blijft een mooi beroep en dat komt wat mij betreft in hoofdzaak door de enorme diversiteit die je hebt in je job. Elke nieuwe klant heeft weer andere voorkeuren of het nu kleine dan wel grote opdrachten zijn. Dat zorgt ervoor dat er altijd een andere insteek is en daardoor blijft de job boeiend. Het sociaal contact met je klant is een belangrijke factor, samen met advies geven en kwalitatief werk afleveren. Je kunt altijd creatief zijn en de klant helpen door samen kleuren en ideeën uitwerken.”
Tot één jaar wachttijd
Jurgen werkt voornamelijk bij particulieren en af en toe eens in bedrijven of in opdracht van de lokale gemeente. Ondanks een goedgevulde agenda slaagt hij erin een vlot lopende planning op te maken.
“Doordat ik alleen werk, ondervind ik wel steeds voldoende geduld van de particulieren. Ik probeer mijn planning zodanig op te maken dat ik tijdens de zomerperiode meestal buiten werk, de binnenwerken plaats ik dan in de winterperiode. Daardoor kan het gebeuren dat de mensen soms minimum zes maanden moeten wachten tot ik bij hen de werken kan uitvoeren. Als er dan ook nog eens dringende werken zijn die je ertussen moet nemen zou het zelfs tot een jaar kunnen duren tot ik bij de klant kan beginnen werken. Maar meestal is er hiervoor begrip voor, mensen weten dat je bij een goede vakman soms geduld moet oefenen.”
Weten wat je (goed) kan
Een echte ‘specialiteit van het huis’ is er niet. De specialiteit zit hem er net in dat een alleen werkende stielman zowat van alle markten thuis moet zijn, maar ook goed moet weten wat er beter aan een collega-zelfstandige wordt overgelaten.
“Als beginnende zelfstandige heb ik bijvoorbeeld veel schilderdoek geplaatst, zowel op muren en plafond. Dan was er een periode dat er veel gebruik werd gemaakt van decoratieve technieken, maar ook dat was geen probleem. Als kleine ondernemer moet je van alles kunnen, maar er zijn zaken die ik liever niet zelf doe. Het plaatsen van vloerbekleding zou ik uitbesteden aan een andere collega. Kwaliteit leveren is een absolute prioriteit, in die optiek moet je ook altijd de juiste beslissingen nemen.”
Twee merken
Kwaliteit betekent ook werken met de juiste producten. “Tegenwoordig zijn er geen slechte verven meer, maar iedere verf heeft natuurlijk wel zijn eigen manier van aanbrengen. Momenteel beperk ik mij tot twee merken. Als je tevreden bent over de kwaliteit en duurzaamheid, moet je daarbij blijven.”
Voor het overgrote deel van het verfwerk hanteert Jurgen kwast en rol. “Veel spuitwerk doe ik momenteel niet meer, bij particulieren gaat dat net iets moeilijker. Vroeger werd er wel nog veel gebruik gemaakt van (gespoten) Sigmulto, waarbij je twee verschillende decoratieve effecten - met namen het stucco-effect en het marmer-effect - kon realiseren met één product, maar deze trend is volledig voorbij.”
Personeel? Moeilijk …
Zoals in het begin aangegeven werkt Jurgen alleen en zijn er geen plannen om daar iets aan te veranderen. “Tegenwoordig is het sowieso moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden en zullen de zelfstandige schildersbedrijven meer genoodzaakt zijn om samen te werken. Bijna de helft van de ondernemingen werkt zonder personeel en ieder bedrijf heeft zijn specialisatie(s). Toch is dat niet altijd even gemakkelijk, er zou meer mogelijk moeten zijn om freelancers te kunnen inschakelen.”
Mensen opleiden is, zeker voor een eenmansbedrijf, niet meteen een optie. “De instroom van jongeren naar onze sector is niet evident, zelfs in de nijverheidsscholen dalen ieder jaar de inschrijvingen. Duaal leren is een goede manier om ervaring op te doen op de werkvloer, maar voor kleine zelfstandige ondernemingen, vooral bij eenmanszaken dan, is het moeilijker om bij particulieren tijdens de werkuren tijd te besteden aan een student. Voor studenten is het dan ook moeilijker en moeilijker geworden om stageplaatsen te vinden, net doordat de klant hoge afwerkingseisen stelt.”
Erkenning gevraagd
Een klassieke vraag bij onze bedrijfsbezoeken is de stand van zaken in verband met de oneerlijke concurrentie, een euvel waar belangenverenigingen steevast op hameren. “Er is altijd al oneerlijke concurrentie geweest, vooral dan in de vorm van ondernemingen die onder de normale prijs werken.
De laatste jaren is het probleem toegenomen door buitenlandse concurrenten die in België komen werken. Sinds de afschaffing van de vestigingswet kan nu iedereen schilder-decorateur worden, al dan niet met de nodige vakkennis. Daarom vind ik dat er terug een erkenning moet komen zodat er een onderscheid is tussen echte vakman en een ‘klusser’. Gelukkig is nu wel de bijkluswet afgeschaft, waarbij je onbelast kon gaan bijverdienen en de reguliere ondernemers nog meer beconcurreerd werden.”
Toekomst
“Wat de toekomst zal brengen weet niemand”, besluit Jurgen onze virtuele babbel. “Ik werk voornamelijk bij particulieren en daar zal er normaal blijvend werk zijn, denk ik. Tijdens de lockdown-periode heb ik kunnen doorwerken, eerst in tweede verblijven en dan dankzij het mooie weer kon er ook buiten gewerkt worden. En nu we weer overal aan de slag kunnen, hoop ik net als iedereen in onze sector, dat de gevolgen van corona beperkt zullen blijven.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
- Het schuren van muren, plafonds of gipsplaten is een vervelend karwei. Grote oppervlakken om te schuren, veel stof en toch moet het…
Asbest in pleisterwerk herkennen en correct verwijderen
Toen kamerlid Theo Francken recent een op het eerste zicht onschuldige selfie plaatste vanuit zijn kelder, zorgde dat voor behoorlijk wat…Boss paints presenteert dé trendkleur van 2025: Restoring Pink
In volle transformatie zijn het kleuren die ons leven een diepere betekenis geven. In een chaotische wereld brengt kleur rust en…De verbeterde Dalapro Joint: een streling voor je muur!
Bij Dalapro staan innovatie en kwaliteit voorop. Elk product van Dalapro wordt ontwikkeld met de nieuwste technologieën en grondstoffen om…
- 11/12/2024 - 10:45 Trends
11/12/2024 - 10:45Trendkleuren 2025 focussen op natuur en duurzaamheid