Renovatie ‘Glazen Olifant’

In het Maximilianpark in Hamm in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen torent een ‘Glazen Olifant’ omhoog. De ‘Glaselefanten, de waarschijnlijk grootste olifant ter wereld, transformeerde de kolenwasinstallatie van de voormalige kolenmijn Maximilian in een inloopbare sculptuur door middel van een kasconstructie van staal en glas. Hoge temperatuurschommelingen en milieu-invloeden brachten echter schade toe aan de interne structuur van het gebouw, waardoor een renovatie onvermijdelijk werd.

Kunstwandeling met panoramisch uitzicht

In de Glazen Olifant, een ontwerp en realisatie van architect en kunstenaar Dr. Horst Rellecke, wacht de bezoekers een ruime tuin met kunstobjecten die individueel kunnen worden bediend via een paneel. Het gebouw is voorzien van een uitkijkplatform dat een prachtig panoramisch uitzicht biedt over het hele parkterrein, de stad Hamm en het groene Westfaalse platteland.

In de loop der jaren veroorzaakten hoge temperatuurschommelingen en milieu-invloeden echter schade aan de interne structuur van het gebouw, waardoor renovatie onvermijdelijk werd. De uitdaging: het oriëntatiepunt van Hamm moest schitteren in nieuwe pracht en praal, maar tegelijkertijd zijn oorspronkelijke, industriële charme behouden.

Het was een logistiek hoogstandje, ook qua tijdmanagement, maar het mooiste is: we hebben de glazen olifant een tweede leven gegeven

Matthias Schade
Ing. Architekt BDB bij Eichhorst + Schade Architekte

Antiviraal effect

Uitgebreide verbouwings- en renovatiewerkzaamheden maakten het mogelijk om de gestelde doelen te realiseren. Niet alleen de dekvloer en de beplanting werden volledig vernieuwd, maar ook de binnenmuren, de liftdeuren en de leuningen op de trappen en bovenverdiepingen kregen een nieuwe verflaag. De veiligheid van de bezoekers had daarbij de hoogste prioriteit.

Om aan de hoge eisen te voldoen, besloten de verantwoordelijken PremiumCare 2K verf van Caparol te gebruiken. Het product is een 2K lak die, dankzij de zilverionen-technologie en hoogwaardige bindmiddelen, ontworpen is voor het schilderen in drukbezochte ruimtes en op plaatsen met verhoogde hygiëne-eisen. Naast een hoge kras- en stootvastheid en bestendigheid tegen desinfectiemiddelen, munt de lak uit door zijn antibacteriële en antivirale werking.

Het product reduceert het aantal virussen en bacteriën op het oppervlak betrouwbaar en aantoonbaar tot 99,99%. Leuningen en trapleuningen bijvoorbeeld zijn speelplaatsen voor virussen en bacteriën. De nieuwe coating gaat besmetting en infectiegevaar permanent tegen. De lak werd gebruikt in combinatie met Capacryl Haftprimer om te voldoen aan de hoge hygiëne-eisen en de ontwerpspecificaties. De binnenmuren kregen een kleurupgrade met CapaMaXX, een sterk dekkende binnenverf met een milieubewuste formule.

Complex werk

"Wat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, was eigenlijk een moeilijk en complex werk”, getuigt Matthias Schade, Ing. Architekt BDB bij Eichhorst + Schade Architekten, die de leiding had over de renovatiewerkzaamheden. “Als ik bijvoorbeeld denk aan de enorme hoeveelheden potgrond voor de XXL-plantenbedden en alle andere materialen die stap voor stap met de lift naar boven moesten worden getransporteerd ... Het was een logistiek hoogstandje, ook qua tijdmanagement. In het Glaselefanten vinden regelmatig evenementen plaats, zoals kunstexposities of bruiloften, en het schema was al strak gepland. Daarom konden we ons geen vertragingen veroorloven. De interactie tussen alle partijen was voorbeeldig en zorgde ervoor dat de timing kon worden aangehouden. Maar het mooiste is: we hebben de glazen olifant een tweede leven gegeven."

Meewerkende partijen
Leveranciers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
paint & stuc 79
Paint & Stuc 79

Lees de laatste editie nu gratis online