Antidumpingrechten op invoer Chinese titaniumdioxide goedgekeurd
Voorlopig wordt definitief
Waarom wordt de invoer van Chinese titaniumdioxide onder de loep genomen? De Europese Commissie stelde rechten voor van 0,25 euro per kilo voor Anhui Gold Star Group en 0,74 euro voor LB Group, met tarieven van 0,64 euro voor groepen die geacht worden aan het onderzoek te hebben meegewerkt en 0,74 euro voor alle andere bedrijven. In juli heeft de EU voorlopige rechten geheven van 14,4% tot 39,7%. Deze worden vervangen door de definitieve rechten, die procentueel nauwelijks lager zijn.
Bezwaar van Europese producenten
De EU-Commissie startte haar onderzoek een jaar geleden na een bezwaar van een coalitie van EU-producenten. Zij voerden aan dat de oneerlijk goedkope Chinese invoer sterk was gestegen tot een marktaandeel van 22%, waardoor de winstgevendheid van de EU-producenten tot een onhoudbaar niveau was gedaald. Ze gaven ook aan dat de EU-industrie aan 90% van de vraag in de EU zou kunnen voldoen met import uit andere landen, zoals Groot-Brittannië, Mexico en de Verenigde Staten.
Levensbedreigend voor de sector
De Europese verf- en drukinktassociatie CEPE drong er (tevergeefs) bij de EU-leden op aan om een veto uit te spreken over de heffingen. “TiO2 is een belangrijke grondstof voor coatingsfabrikanten en vertegenwoordigt tot 40% van de grondstofkosten en 20% van de kosten van het eindproduct”, geeft Christel Davidson, Managing Director van CEPE aan. “De heffingen bedreigen de levensvatbaarheid van de Europese verfsector, die goed is voor 33 miljard euro per jaar en werk biedt aan meer dan 150.000 mensen. De commissie geeft blijk van een kortetermijnbenadering van het concurrentievermogen van de EU. We vrezen dat de gevolgen van deze heffingen voor de verfsector, vooral voor kleine bedrijven en aanverwante industrieën zoals de bouwsector, zwaarder zullen wegen dan elke kortetermijnverlichting voor Europese TiO2-fabrikanten.”
Concurrentienadeel
Europese TiO2-leveranciers zijn volgens Davidson momenteel niet in staat om aan de vraag van de EU-industrie te voldoen en import uit China is dus moeilijk te vervangen. “Een waarschijnlijk gevolg is dat verffabrikanten in de EU een concurrentienadeel zullen ondervinden ten opzichte van fabrikanten in andere delen van de wereld, die TiO2 tegen lagere prijzen uit China kunnen blijven betrekken en hun verven op de EU-markt kunnen verkopen.”