De Waal schilderwerken ademt passie, vakmanschap én heeft oog voor de toekomst
Elk woord dat we tijdens ons gesprek met Bert en Paul noteren, ademt passie en ambitie uit. “Ons succes is gebaseerd op vakmanschap, organisatie en de visie om klanten zoveel mogelijk te ontlasten”, steekt Paul van wal. “Alle passie en expertise waarover wij beschikken, bundelen we samen om elk project in binnen- en buitenland tot een succes te maken. Natuurlijk doen we dat niet alleen. We kunnen al jarenlang beroep doen op een goed geolied team van gemiddeld een 40-tal vaste mensen. Samen beheersen zij alle disciplines die in de schildersector gangbaar zijn. In de zomermaanden, als we ook veel buitenwerken voor onze rekening nemen, kan dat aantal makkelijk oplopen tot 50 à 60 mensen. Veel hangt af van de drukte natuurlijk. We doen dan vaak beroep op zelfstandige vakmensen in verschillende regio’s. Als bedrijf zijn we actief in heel België en iedereen kent ondertussen de mobiliteitsproblemen van vandaag. Dan is het altijd aangenaam om te kunnen werken met professionele schilders uit de streek van de opdrachtgever. Door ons jarenlange vakmanschap en expertise hebben we een uitstekende reputatie opgebouwd en hebben we binnen de sector veel contacten kunnen leggen. Voor de zelfstandige die met ons samenwerkt, is dat evenzeer een pluspunt.”
de Waal begon destijds als familiebedrijf en dat zijn jullie vandaag, met de vierde generatie aan het roer, nog steeds?
“Zelf heb ik de leiding meer dan 40 jaar op mij genomen”, aldus Bert. “Vandaag heb ik mij teruggetrokken uit de dagdagelijkse werking en zijn het mijn zonen Paul en Thomas die de traditie verderzetten. Op mijn lauweren rusten doe ik echter niet, ik blijf actief binnen ons bedrijf. Maar onze geschiedenis gaat veel verder terug in de tijd. Mijn beide grootvaders hanteerden al rol en borstel, de ene deed dat in Brasschaat, de andere had een bedrijf in Nederland. In die tijd hadden we ook een aantal verfwinkels, maar die zijn later van de hand gedaan om ons volledig te kunnen concentreren op het schilderwerk zelf. Ondertussen hebben we ook een samenwerkingsverband gecreëerd met Texture Painting en dat is toch een eerder nieuw gegeven in de verfwereld. Waarom we die alliantie zijn aangegaan, heeft alles te maken met de huidige evolutie in onze sector. Vandaag gaat het over veel meer dan klassiek schilderwerk en de alom bekende verftechnieken. We spreken ook over microtopping, Mortex toepassingen en andere ‘smeertechnieken’. We moeten een kat een kat noemen: schilders die dat niet elke dag doen, zijn daar nu eenmaal niet zo goed in. Een stukadoor die dat meepakt, daar kan ik nog inkomen, dat sluit dichter aan bij hun werk. Maar een pure schilder …? Ze hebben het ‘smeervak’ niet echt in de vingers en zijn al eens wat trager in uitvoering. Bovendien krijg je daar te maken met waterdichting, wat toch een vak apart is. Wij hebben dus de stap gezet naar een bedrijf dat niets anders doet. Wij van onze kant zijn gespecialiseerd in decoratieve (schilder)technieken en doen die functionele technieken (vloeren of douches) niet zo graag. Zij spitsen zich liever toe op hun corebusiness en dat zijn eerder de ‘functionele’ technieken. We hebben elkaar dan ook snel gevonden.”
Samen vormen jullie dus wat we al ‘een serieuze groep’ kunnen noemen?
“Wij bij de Waal sturen elke dag 40 tot 50 mensen aan en bij Texture Painting zijn er ook een 25-tal aan de slag en we maken ons sterk dat we dat in de toekomst nog verder gaan uitbreiden. De kans is groot dat er nog een derde partij bij betrokken wordt, eerder met het oog op internationale schilderwerken. Dan zouden we samen meer dan 100 ‘afwerkers’ kunnen inzetten. Maar daar kunnen we op dit ogenblik nog geen verdere uitspraken over doen. We worden wel steeds meer gevraagd vanuit het buitenland. Thomas is momenteel op weg naar Mauritius en zelf vertrek ik binnenkort naar Italië voor een paar projecten. Ook daar kunnen we troeven van de alliantie uitspelen. Als daar nieuwe ‘smeertechnieken’ bijbehoren, dan stappen de mensen van Texture Painting ook mee in het internationale verhaal. We starten nu bijvoorbeeld een hotelproject op met veel schilderwerk, maar ook 18 douches in microtopping. En dat is hun specialiteit. Logisch dat we dat dan met de alliantie uitvoeren. Als we terugkijken op enkele succesvolle realisaties dan moeten we toegeven dat we die zonder die samenwerking nooit hadden kunnen doen.”
Wie kennismaakt met de talrijke projecten van de Waal, denkt meteen aan het ‘hogere segment’?
“Ik denk dat we automatisch in die richting zijn geëvolueerd. Dat betekent niet dat wij kleinere werken zoals een kroonlijst of een klein keukentje afslaan. Dat doen we zeer zeker ook. Meestal komt dat soort werk vanuit de relaties in dat villawerk of via een kantoor dat we al eens doen. Maar eenieder kan ons contacteren, we maken geen onderscheid. Het overgrote deel zijn particuliere opdrachtgevers, maar we werken ook voor een enkele toparchitecten en villabouwers waar we de ‘huisschilder’ zijn. Op zich is dat zeer mooi - en we zijn daar ook trots op - maar daar hoort ook wel een zeer hoge graad aan service bij. En die leveren we dan ook zonder fout.”
Bij onze voorbereidingen van dit gesprek stuitten we op het ‘Schildersplatform’. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“Dat platform hebben we in het leven geroepen om te anticiperen op de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat er binnen de schildersector veel gaat veranderen. Er komen vandaag meer en meer jonge bedrijven op, maar die hebben het niet altijd gemakkelijk. Het is en blijft steeds een uitdaging om gemaakte afspraken, om welke reden dan ook, correct na te komen. Soms lopen bepaalde werven langer uit, de planning moet worden aangepast, enz. Dan heb je soms nood aan een snelle oplossing. Jonge zelfstandigen hebben ook niet altijd de mogelijkheid om een klantenbestand op te bouwen. Met ons ‘Schildersplatform’, dat voor alle duidelijkheid een digitaal platform is, kunnen we elkaar ondersteunen en oplossingen bieden. Opgelet: ik beweer niet dat we werk hebben voor iedereen die zich aanbiedt. Ik wil in geen geval het idee scheppen dat we een soort ‘interimkantoor’ uit de grond hebben gestampt."
"De boodschap van dit platform is dat we elkaar beter kunnen leren kennen tijdens een eventuele samenwerking en dat samenwerken de toekomst is. Samen maar ook apart. Mensen vragen ons vaak of we die of die hebben overgenomen. Neen, het blijven aparte, zelfstandige entiteiten, elk met zijn specialiteiten en talenten. Samen versterken we elkaar en dat is in onze ogen ook de toekomst van de sector. Kleine bedrijven horen daar dus zeker bij, maar ze zullen niet langer alleen staan. Ze kunnen dan ook grotere en ingewikkelde projecten binnenhalen, maar dan wel ‘in samenwerking met’. Voor sommige ondernemingen – denk aan een bedrijfje met één baas en enkele ‘gasten’ – kan het ook een ontlasting zijn. Je hebt een tekort aan handen, je moet aan alles denken, plannen, offertes maken, bestellen, kleuradvies geven, vaak ’s avonds laat nog op baan, je krijgt je geld niet op tijd, … Op je 55ste geraak je dat allemaal een beetje beu … Met het Schildersplatform snijden we een heel deel van die rompslomp weg. Wij hebben momenteel vijf, en binnenkort zelfs zes projectleiders die dat allemaal voor hun rekening nemen. Zij volgen op van bij het eerste contact tot en met de factuur en de eventuele nazorg. De klant heeft bij ons maar één contact. De schilder zelf kan dan terugplooien op wat hij of zij het liefst doet én het best kan: schilderen.”
Nederland is ook een belangrijke markt voor jullie?
“Dat is voor een stuk het gevolg van de talrijke ‘Nederbelgen’ die in het Antwerpse zijn komen wonen. Via hen zijn we ook bij onze noorderburen beland en we werken ook samen met een Vlaamse villabouwer die ginder veel projecten in het echt zeer hoge segment uitvoert. Momenteel zijn we aan de slag in Wassenaar en voeren we een opdracht uit in Utrecht. We hebben ginder ook een ‘mega’-project lopen waar we al meer dan zes maanden aan het schilderen zijn. We hebben dan ook een aantal ploegen die elke dag de grens oversteken. Meestal werken zij in een vierdagenweek met vier lange dagen en één dag vrij, anderen overnachten liever, wij zij daar zeer flexibel in.”
Jullie doen ook spuit- en lakwerk voor anderen?
“Ja en neen, we hebben wel een eigen spuiterij, maar geen echte lakkerij. Het gaat dus niet om hoogglans keukenkastjes, maar eerder om een schildersatelier. Waar wel enorm veel wordt gespoten, deels voor onze eigen projecten, maar ook deels voor bijvoorbeeld aannemers en schrijnwerkerijen. Als die mensen een dakbetimmering voor moeten aanbrengen en die later (met de hand) moeten schilderen of laten schilderen kost dat heel veel geld. Het is voor hen veel beterkoop om het hout naar hier te brengen, waar het aan twee kanten wordt geschuurd en gespoten volgens de regels van de kunst. Sommige aannemers en schrijnwerkers zien daar ondertussen de voordelen van in. Ook met kasten en meubels die moeten gekleurd worden is dat het geval. Dat is vaak een heel gevaarlijke materie. Het mag niet vergelen, het moet krasvast zijn, het mag niet te veel dit of te veel dat … Kortom: een hele problematiek die de nodige vakkennis vereist. En die hebben wij als ervaren schilders in huis. En dat kan dan ook weer tot verdere samenwerkingen leiden. Soms begint het met een kast of betimmering en gaat het verder met lambriseringen en eindigt het met het decoratief afwerken van het hele huis. Ook met die spuiterij hebben we plannen om nog meer te doen. Net als met onze website trouwens die we ook gaan aanpakken. Je ziet, bij de Waal zitten we niet stil (lacht)”.
In ons gesprek gaat het vaak over ‘artisanaal schilderwerk’ is. Is automatisering, meer bepaald verfspuiten, iets dat jullie, los dan van de spuiterij, bezighoudt?
“Eigenlijk gaat het bij ons quasi altijd om rol en borstel. We werken heel veel met de kwast, zelfs vaak borstelstreep schilderen als de klant daarvoor openstaat. We zijn nu bezig met een renovatieproject waar zelfs geen rol aan te pas komt. Alles gebeurt daar puur handmatig met de borstel. Als de klant het wil, doen we dat. Pas op, we zijn niet tegen spuiten! Als er ergens een kantoor moet gedaan worden of een hangar of een casco, dan nemen ook wij onze spuitapparatuur mee. Of een plafond dat volledig zwart moet zijn … dat is ook spuitwerk omdat dat nu eenmaal een beter en mooier resultaat oplevert. Maar in villabouw en renovatie van oude, statige gebouwen, toch een aanzienlijk deel van onze portfolio, is spuitwerk minder van toepassing.”
Ook exclusieve vloerbekleding staat bij de activiteiten van de Waal vermeld. Is dat een speerpunt of eerder iets dat binnen een totaalaanpak hoort?
“Het gebeurt weleens dat ons gevraagd wordt een traploper of vast tapijt te leggen en dat doen we dan ook met plezier. We hebben een heel goede plaatser in dienst die al 30 jaar niets anders doet. Maar louter en alleen vloerbekledingen of laminaat of parket? Neen, dat is geen prioriteit. We zijn en blijven een schildersbedrijf, mét inbegrip van actuele technologieën en verfijnde technieken, onze competentie ligt daar. Vloerbekleding is inderdaad eerder een extra service. Hebben we meer werk dan onze eigen man aankan, dan doen we liever beroep op een onderaannemer die niets anders doet en op dat vlak topwerk levert. Tapijten en zo komen overigens niet echt zo vaak voor, wél microtopping vloeren die ambachtelijk worden afgewerkt, daar zijn we via de alliantie dan weer sterk in.”
Jullie hebben ook een eigen inspiratieruimte?
“We hebben een inspiratieruimte aan onze kantoren te Kapellen. Hier ontvangen we klanten en architecten om kleur en textuur studie voor onze projecten te bespreken. Naast schildertechnieken en kleur tonen we hier onze collectie exclusieve wandbekleding en vloerbekleding. Anderzijds hebben we ook een gemeenschappelijke showroom met Texture Painting in Turnhout. Eigenlijk is dat hun showroom, maar gezien de alliantie zijn we daar ook met de Waal aanwezig.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief