Hoe licht de verfkleur beïnvloedt
Symbiotische relatie
U kunt precies hetzelfde verfblik nemen en een ruimte schilderen met beperkt natuurlijk licht en een kamer die overspoeld wordt met zonlicht, en merken dat het twee verschillende kleuren zijn. Kleur en licht hebben een soort symbiotische relatie. Verschillende soorten licht - kunstlicht, zonlicht, daglicht - kunnen de manier waarop een bepaalde kleur verschijnt drastisch veranderen. Kleur is zichtbaar gemaakt licht en de atmosfeer van de lucht die we inademen en de kwaliteit van het licht dat er doorheen valt, beïnvloeden hoe we kleur zien. Daarom is het essentieel om zoveel mogelijk te leren over licht en de effecten ervan. Bij het kiezen van kleuren moeten we rekening houden met zowel de aanwezigheid, de afwezigheid als de bron van licht.
Kamers met noordelijke oriëntatie
Noordelijk licht brengt de koele tinten in kleuren naar voren, dus als we een lichte tint gebruiken, vermijden we beter kleuren met een groene of grijze basis. Gele tinten kunnen helpen om het licht in de kamer te laten weerkaatsen. Een spiegel ophangen kan het effect zelf te versterken. Als u twijfelt, overweeg een donkerdere muurkleur om een knus gevoel te creëren.
Kamers op het zuiden
Kamers op het zuiden kunnen op een heldere dag van zonsopgang tot zonsondergang gevuld zijn met warm licht. Dit maakt ze tot een van de gemakkelijkste kamers om een kleurenpalet voor te kiezen. Zachte bleke tinten zijn een uitstekende manier om het gevoel van licht en ruimte te maximaliseren. Blauw creëert een kalmerend effect, terwijl neutrale roodtinten een warmer gevoel geven.
Kamers met oostelijke en westelijke oriëntatie
Als een ruimte op het oosten of westen uitkijkt, moet u, voordat u een verfkleur kiest, bedenken wanneer men de kamer het meest zal gebruiken. Kamers op het westen zijn 's ochtends koeler en 's middags lichter, terwijl het tegenovergestelde geldt voor kamers op het oosten. Kamers op het oosten omarmen het koelere avondlicht, lichte blauw- en groentinten zorgen voor een zacht rustgevend effect. Kamers op het westen kunnen dan weer warmere tinten aan om optimaal te profiteren van de late zonneschijn. U kunt ook kiezen voor een kleur zoals blauw/wit die er 's ochtends koeler uitziet, maar neutraliseert in het warmere late daglicht.
Kunstmatige lichtbronnen
In veel huizen wordt kunstlicht gebruikt om daglicht te vervangen of te versterken. Het type kunstlicht en de bron spelen een belangrijke rol in hoe een kleur eruitziet. Halogeen- en gloeilampen geven bijvoorbeeld geel licht, waardoor kleuren warmer lijken. Koelwitte lampen hebben de neiging een "blauwer" licht af te geven, waardoor de verfkleur koeler lijkt. Probeer voor de beste weergave van uw kleur een neutraal witte gloeilamp te gebruiken. Deze bootsen het natuurlijke daglicht het beste na.
Ook het type armatuur en de manier waarop het licht verspreid wordt, kan de kleur in een kamer beïnvloeden:
- Wandlampen zorgen voor indirecte verlichting die de lichtbundel naar het plafond richt, of direct naar de muren.
- Lampenkappen kunnen de kleur en sterkte van de lamp beïnvloeden. Als de lampenkap "warm" is, zal deze een gloed werpen op de andere kleuren van de kamer. Sterk gekleurde kappen dempen de omliggende kleuren, terwijl witte of ivoorkleurige kappen het helderste licht geven.
- Parabolische lampen of ‘downlights’ richten het licht recht naar beneden vanaf het plafond. Ze kunnen veel licht geven op werkoppervlakken of vloeren, maar kunnen plafonds en de bovenkant van muren donker doen lijken.
Wattages
U kunt ook experimenteren met wattages en gekleurde lampen voor een beter effect. Als u bijvoorbeeld felle kleuren wilt laten zien, kunt u helderwitte lampen gebruiken of nieuwere fluorescentielampen of halogeenlampen. Voor een warmere uitstraling die past bij donkere kleuren en rijke texturen, kunt u lichtroze lampen gebruiken, of amberkleurige lampen in wandlampen.
Kwaliteit van de verf
De kenmerken van de verf oefenen ook een bepaalde invloed uit op de kleurwaarneming. Alle verfkleuren hebben een lichtreflectiewaarde - de hoeveelheid licht die ze weerkaatsen - en die speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste kleur, vooral in kamers die niet veel natuurlijk licht krijgen. Lichtere verven hebben een hogere reflectiewaarde dan donkere kleuren. Een lichtere tint zal de ruimte lichter maken en een beter gevoel van samenhang creëren.
Ook de glansgraad beïnvloedt de kleur en hoe licht ermee werkt. Hoe hoger de glansgraad, hoe meer het oppervlak reflecteert en hoe meer licht er van het oppervlak weerkaatst. Als algemene regel geldt dat een hogere glansgraad de kleur helderder maakt.