Marktonderzoek Europese verfmarkt: bemoedigend, maar ook uitdagend
Top vijf spelers
Het lijvige (319 pagina’s) rapport handelt niet alleen over de impact van de coatingmarkt per type (acryl, alkyd, epoxy, polyester, PU, fluorpolymeer, vinyl), technologie (watergedragen, oplosmiddelgedragen, poeder) en eindgebruik (architecturaal en industrieel), maar biedt ook een uitgebreide analyse van de belangrijkste bedrijven. Op de Europese verf- en coatingmarkt zijn dat AkzoNobel NV (Nederland), PPG Industries (VS), The Sherwin-Williams Company (VS), BASF Coatings (Duitsland), Jotun A/S (Noorwegen) en Axalta Coating Systems (VS). Deze top vijf spelers waren samen goed voor een aandeel van 50-55% van de totale Europese markt, terwijl de rest in handen was van kleine en middelgrote ondernemingen. Fusies & overnames, investeringen & uitbreidingen, partnerschappen & samenwerkingsverbanden en nieuwe productontwikkelingen zijn enkele van de belangrijkste strategieën die deze ‘topspelers’ hanteren om hun positie op de Europese verf- en coatingmarkt te versterken.
Industrieel gebruik stijgt het snelst
De industriële eindgebruiker is het snelst groeiende segment in Europa tussen 2023 en 2028. Een industriële coating of verf wordt eerder gedefinieerd door zijn beschermende dan zijn esthetische eigenschappen, hoewel hij vaak beide biedt. Ze worden gebruikt voor corrosiebestrijding van staal of beton, een complex marktsegment met talloze toepassingen. De COVID-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende inperkingsmaatregelen die op grote schaal door de lidstaten werden ingevoerd, hadden een aanzienlijke invloed op de industriële productie van de EU in 2020. De industriële productie in de Europese Unie daalde in hetzelfde jaar met 7% ten opzichte van 2019, maar herstelde zich in 2021 met 8% ten opzichte van 2020. Recente stijgingen werden genoteerd in bijna alle industriële activiteiten, waaronder de productie van chemische producten voor verven en coatings. Poedercoating is het grootste segment in de industriële gebruikerssector, gevolgd door decoratieve verven.
Ontwikkelingen op waterbasis
Op basis van technologie is watergedragen het grootste segment, waarbij water als oplosmiddel fungeert, waardoor het veilig is voor het milieu en eenvoudig in gebruik. In de meeste situaties combineert deze methode 30% water met kleine hoeveelheden andere oplosmiddelen, zoals glycolethers. Deze methode wordt vaak gebruikt voor auto's, hout, meubels, kunststof en railcoatings. Bindmiddelen voor watergedragen coatings zijn polyacrylaat polyvinylethers, polyurethaanharsen, epoxy- of alkydharsen. Omdat hun chemische samenstelling varieert, hangen de kwaliteit en sterkte van watergedragen verven en coatings af van het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen. Watergedragen coatings worden gebruikt in de bouwsector, waar de kosten een eerste overweging zijn, maar ook als grondlaag voor auto's, waar de prestaties de eerste overweging zijn. Watergedragen coatings kunnen met verschillende processen worden aangebracht, waaronder borstelen, spuiten, vloeien en rollen. Het gebruik van watergedragen industriële coatings heeft het voordeel dat ze bestand zijn tegen hitte en slijtage. Door hun lage VOC-gehalte hebben ze een goede hechting, lage toxiciteit en ontvlambaarheid, en helpen ze dus de luchtemissies te verminderen. Ze zijn minder duur dan industriële coatings op basis van oplosmiddelen en vereisen geen additieven, verdunners of verharders.
Acrylharsen
Op basis van hars (= de basis van de verf) zijn acrylharsen de meest gebruikte in de Europese verf- en coatingsmarkt. Deze worden in twee soorten ingedeeld: zuivere en samengestelde of ‘gecompliceerde’ acrylharsen (die extra monomeren bevatten). Acrylmonomeren zijn de enige bestanddelen van pure acryl. Er kunnen verschillende monomeren aan het acrylpolymeer worden toegevoegd om een hars met gespecialiseerde kwaliteiten te produceren of om de kosten te minimaliseren. Styreen wordt het meest gebruikt in samengestelde acryl, de resulterende hars staat bekend als styreen-acryl. Styreenmonomeren zijn veel minder duur dan acrylmonomeren. Ze staan bekend om hun hardheid, waterbestendigheid en alkalibestendigheid. Acrylverven en -lakken worden in een groot aantal toepassingen gebruikt vanwege hun chemische eigenschappen en uitgesproken esthetische kenmerken. Er is veel vraag naar acrylverven en -lakken in de auto-industrie, de medische hulpmiddelenindustrie, de verf- en coatingsindustrie en de bouw- en constructiesector.
Architecturale verven
Op basis van de eindgebruiker is Architectuur hét groeiende Europese marktsegment voor verven en coatings. Architecturale verven (beter bekend als decoratieve verven voor binnen- en buitenmuren van alle residentiële, commerciële, industriële en institutionele gebouwen) hebben naast hun decoratieve eigenschappen ook beschermende eigenschappen, bijvoorbeeld tegen overvloedige regen, zonlicht en wind. Architecturale coatings worden ook gebruikt in het decoratieve interieur van meubels, houten vloeren, muurschilderingen en beeldhouwwerken voor een betere esthetiek. Het milieubewustzijn van consumenten en producenten heeft geleid tot technologische ontwikkelingen in de coatingindustrie om betaalbare kwaliteitsproducten te leveren met waarde-toevoegende eigenschappen die voldoen aan wereldwijde trends. Ook de toenemende veiligheidsvoorschriften zullen de vraag naar waterbestendige en vuurbestendige materialen doen toenemen.
Uitdaging 1: verfeigenschappen
Watergedragen verven en coatings komen steeds vaker voor, maar het drogen en uitharden vergt meer tijd dan solventgedragen coatings en dat kan volgens het rapport ‘een kritisch factor’ worden. Bovendien hebben watergedragen coatings uitstekende vloei-eigenschappen die veranderen met de luchtvochtigheid, wat de coating-applicatie beïnvloedt. Bij een hoge luchtvochtigheid verdampt water niet gemakkelijk en komt het vast te zitten op het oppervlak van het substraat, wat resulteert in een slechte uitharding en een afname van de prestaties. Soms wordt warmte gebruikt om de uithardingstijd te versnellen, maar dat kan dan weer het substraatoppervlak verstoren. Watergedragen coatings zijn ook gevoelig voor vrieskou. Voor de producenten wordt het een uitdaging om die minder goede eigenschappen kordaat én kostenefficiënt aan te pakken.
Uitdaging 2: strenge milieuvoorschriften
De verf- en coatingsindustrie richt zich op geavanceerde, kosteneffectieve, hoogwaardige materialen die permeabiliteit bieden, waardoor de houdbaarheid van het product toeneemt. De juiste keuze en ontwikkeling van grondstoffen wordt voortdurend technologisch verbeterd. Op basis van de VOC-concentraties blijven wetgevers echter emissiewaarden beperken. Om aan de regelgeving te blijven voldoen, in combinatie met de kwaliteitseisen van de eindklant, vergt dat enorme research-inspanningen en aangepaste formuleringen. Ook dat is een uitdaging voor de industrie. VOC-limieten in Europa die van invloed zijn op de verfindustrie worden geregeld door twee belangrijke wetgevingen: De ‘Paint Product Directive’ (Richtlijn 2004/42/EG) en ‘Industrial Emissions Directive’ (Richtlijn 2010/75/EU).