Opvallend gele kleur in Duits medisch centrum helpt patiënten genezen
Contact met de natuur
Voorbijgangers gaan ervan uit dat het architectonisch ongebruikelijke pand met een vloeroppervlak van 600 vierkante meter meer een tentoonstellings- of evenementengebouw is dan een dokterspraktijk. En al zeker geen plek waar patiënten bestraald worden. Tot nu toe waren deze praktijken gehuisvest in ondergrondse ruimten, vaak met het karakter van een bunker, de gemakkelijkste manier om aan stralingsbeschermingseisen te voldoen.
Het team van RADIO-LOG wilde daar graag verandering in brengen en sloeg de handen in elkaar met architect Albert Koeberl uit Passau. Doel was het bouwen van een bestralingspraktijk waarbij daglicht ook mogelijk was in de ruimten waar bestraald wordt. Deze ruimten werden ondergebracht in twee met metaal beklede cilinders. Daglicht valt binnen door een deels groene binnenplaats en wordt via artistiek vormgegeven reflectorvlakken naar de therapieruimtes geleid. Voor de patiënten die daar worden behandeld met behulp van de modernste technologieën, heeft dit contact met de natuur een heilzaam en kalmerend effect in de toch vaak angstaanjagende, benauwende stralingssituatie. Gekleurd licht, dat wordt opgewekt door van kleur veranderende lampen in de spanplafonds, zorgt ook voor een rustgevende en zelfs bemoedigende sfeer in de stralingsruimten. Er wordt via onzichtbaar ingebouwde boxen ook gebruikgemaakt van de favoriete muziek van de patiënt om de angst en ongerustheid die de toch wel omvangrijke stralingsapparatuur inboezemt, te verminderen.
Een bionisch gebouw
Niet alleen de stralingsruimtes zijn zeer innovatief, ook het hoofdgebouw in de glazen schil is opgedeeld volgens een uitgekiend ruimteconcept, met inkomhal, kleed- en loungeruimtes en kantoren. Deze werden uitgevoerd in een droogbouwmethode met golvende, gebogen en schuine wanden in zacht ogende vormen. De oppervlakken, waarvan sommige drie keer gedraaid, eisten alles van de op maat gemaakte gipsproducten. De architecten omschrijven de constructie als een "bionisch" gebouw, met bouwvormen ontleend aan de natuur. Alles is licht en helder, terwijl afgeronde hoeken, zacht ogende randen en vloeiende vlakken het aanzicht bepalen. Kamerhoge verlichtingsarmaturen met geïntegreerde halogeenspots in het plafond zetten de gele wand- en vloervlakken in de schijnwerpers. Vloer en wanden zijn bekleed met een 2K water-epoxyharscoating zodat vloeiende overgangen ontstaan. De tweecomponenten epoxyharscoating is initieel bedoeld voor vloeren, maar is hier ook met succes op de muren gebruikt.
Conceptueel kleurenschema
Dr. Stefan Braitinger, managing arts bij RADIO-LOG, beschouwde het kleurontwerp als een essentieel onderdeel van het concept. “Ik wilde veel licht en zon in de praktijkruimtes brengen met behulp van kleur. De kleur moest warmte uitstralen, maar ook aangenaam fris ogen, dus dachten we meteen aan een (citroen)gele tint. Er werden heel veel verschillende tinten geel uitgeprobeerd tot de exacte kleur werd gevonden. Het geselecteerde geel ziet er tegelijk koel en warm uit met, afhankelijk van de lichtbron, ook meer groenachtige effecten. De zilvergrijs geschilderde dragende elementen en gevelvlakken van de cilinderstructuren vormen een evenwichtig contrast met het gele kleurenschema.”
Voor de contrasterende zilvergrijze kleur werd geopteerd voor een zacht glanzende (kunsthars)dispersiemuurverf met een metallic-effect dat gegenereerd wordt met speciale metaalpigmenten.
Afleiden en aanmoedigen
De kleedruimtes zijn ontworpen als lounges, uitgerust met moderne meubels en decoratieve elementen volgens specifieke thema's. In de lounge met het thema ‘Senses’ bijvoorbeeld zijn tactiele panelen aan de muur bevestigd. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals hout, stof of metaal en nodigen uit om ze te aan te raken en te voelen. Bovendien krijgt elke patiënt zijn favoriete muziek in de lounge. Het doel is dat de patiënten zich op hun gemak voelen en afgeleid worden en met iets anders bezig zijn dan hun ernstige ziekte. Dat wordt hier bereikt door het ongebruikelijke architecturale concept van Dr. Stefan Braitinger en het team van architecten.
“Architectuur is een forum voor dialoog, het moet genezing bevorderen”, stelt architect Albert Koeberl. “De ruimten moeten verbazen, afleiden, aanmoedigen. Ze zijn bedoeld om patiënten af te leiden van hun draaikolk van gedachten over hun ziekte. Als ze de moderne en rustgevende vormgeving waarnemen, zijn ze altijd aangenaam verrast. In deze opzet staat de mens centraal, de architectuur dient enkel als dialoog.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief