Tijd en werk besparen met de juiste verfrol
Soorten rollers
Schuimrollers (mousse)
Schuimrollers worden gemaakt van polyesterschuim en hebben verschillende texturen in functie van een fijner dan wel grover resultaat. Schuimrollers staan garant voor een gelijkmatige verdeling en zijn geschikt voor het schilderen van grote oppervlakken. Schuimrollers passen uitstekend voor het aanbrengen van oplosmiddelhoudende verf (bv. verfsoorten met alkydhars), maar zijn minder geschikt voor verf op waterbasis. Doorgaans hebben ze twee rechte zijden, wat ze perfect geschikt maakt voor grondverf. Varianten met afgeronde zijde verminderen evenwel de kans op ‘banen’.
Viltrollers
Roller uitgerust met een dun laagje vilt zorgen voor een zeer strak eindresultaat. Het viltlaagje vermijdt ook banen in de verf en kan gebruikt worden voor zowel verf op basis van oplosmiddelen als watergedragen verf. Een viltroller is aangeraden voor het aanbrengen van grondverf en het aflakken van houten ondergronden (zoals deuren, ramen, trappen, omheiningen en tuinmeubilair), vandaar dat ook de benaming ‘lakroller’ gangbaar is.
Vachtrollers
Vachtrollers zijn, zoals de naam aangeeft, uitgevoerd met een vacht, waarvan de ‘haren’ een verschillende poolhoogte hebben. Een kortharige vachtroller geeft een strakker en gladder resultaat, een langharige verfroller is eerder geschikt voor het schilderen van een ruw(er) oppervlak. Dankzij de langere haren kunnen bijvoorbeeld putjes of deukjes in een muur worden gedekt. Aangezien de vacht van de roller de verf goed opneemt, kan deze beter worden verdeeld over het oppervlak. Zeker bij zuigende ondergronden is dit een pluspunt.
Binnen de vachtrollen is er niet alleen de lengte van de haren of vezels die een rol speelt, maar ook het soort haar. Een microvezelrol bijvoorbeeld is gemaakt van polyestervezel en is pluisvrij. Microvezel neemt tot zesmaal haar eigen volume aan verf op, en geeft die gelijkmatig weer af. In vergelijking met andere vachten is de rol spatarm, ideaal dus voor watergedragen lakken, PU topsealers en lakken met een laag VOS-gehalte. Microvezel garandeert een strak eindresultaat. Moet het resultaat niet zo strak zijn, dan kan ook een verfrol uit polyamide. Voordeel hier is de zeer vlotte toepassing en het hoge dekvermogen.
Haarlengte, diameter en breedte
Welke lengte de haren van de vachtrol de beste is, wordt bepaald door de ondergrond:
- Gladde ondergrond: verfrol met zeer korte haren (5 – 8 mm).
- Muren, plafonds en andere semi-gladde ondergronden: verfrol met medium lange haren (8 – 15 mm)
- Ruwe ondergronden (baksteen, crepi, …) verfrol met lange haren (≥ 18 mm).
De diameter en breedte bepalen is zeer eenvoudig: hoe groter het oppervlak, hoe groter de diameter en hoe breder de rol. Kleine rollers met een breedte van 4 - 11 cm zijn geschikt voor fijne afwerking en details. Grote rollers die breder zijn dan 18 cm zijn dan weer geschikt voor grote oppervlakken zoals muren, plafonds, keukenwanden, …
Verlengstok
Een verlengstok is een ideaal hulpmiddel bij het schilderen van muren of plafonds. Dankzij het verlengstuk in hout of metaal, doorgaans in de vorm van een telescopische steel, wordt er extra lengte gegeven aan de verfroller zodat men tijdens het verven overal gemakkelijk bij kan. Standaard verlengstokken (al dan niet met verfreservoir) hebben een lengte van 2 meter, speciale verlengstokken kunnen een bereik halen van ruim 3 meter. Om ergonomisch verantwoord te werk te gaan, kan men kiezen uit een verlengstok van metaal of aluminium voor meer draaggemak tijdens het schilderen.
Gebruiksklaar maken
Om vervelende pluisjes of loszittende haartjes bij een nieuwe verfrol te vermijden, kunnen deze best vooraf verwijderd worden. Dat kan zeer eenvoudigweg door de rol eerst te omwikkelen met een licht klevende plakband. Wikkel de tape rond de rol en haal die er in één keer terug af. Soms wordt aangeraden de rol eerste even nat te maken, maar dat is doorgaans een foutieve inschatting. Een verfroller nat maken voor gebruik kan een nadelig effect hebben. Als een verfrol nat is, wordt de verf in het begin te veel verdund aangebracht, wat resulteert in strepen en banen en andere onregelmatigheden. Maak je de rol toch nat, zorg er dan voor dat deze goed uitgeknepen is vooraleer verf op te nemen.
Rollen bewaren en reinigen
Het spreekt voor zich dat we om economische redenen niet elke keer een nieuwe verfrol moeten nemen als er een nieuw werk wordt opgestart. Als het werk (met dezelfde verf) meerdere dagen in beslag neemt, volstaat het de rol goed (lees: luchtdicht) te verpakken in aluminiumfolie of (vershoud)plastic. De rol kan dan een tot twee dagen perfect bewaard worden. Is het werk klaar, dan moeten we de verfrol helemaal proper maken. Hoe is afhankelijk van de gebruikte verfsoort:
- Verf op latexbasis is watergedragen, waardoor de verfrol schoongemaakt moet worden met lauw of warm water, bij voorkeur onder stromend (kraan)water. Schraap eerst de overtollige verf goed weg met een houten stok. Hou de verfrol onder de kraan en maak met de hand een holte (met duim en wijsvinger) en laat de verfrol al draaiend daartussen doorgaan. Knijp gelijkmatig om de latexverf te verwijderen tot er alleen nog proper water uit de rol loopt.
- Oplosmiddelhoudende verf reinigen we met terpentine (white spirit), maar dat is vaak een helse en absoluut niet-milieuvriendelijke klus. In dit geval is het beter de rol eerst goed te laten opdrogen en dan weg te gooien.
- Acrylverf op waterbasis: de rol wordt gereinigd op dezelfde manier als bij verf op latexbasis: spoelen met lauw/warm water, eventueel met behulp van bruine zeep. Deze laatste moet uiteraard goed worden uitgespoeld.
In de handel bestaan er vandaag ook tal van handige hulpmiddelen en schoonmaaksystemen (al dan niet aansluitbaar op de waterleiding) om het reinigen van een verfrol te vergemakkelijken. Informeer ernaar bij uw groothandel.
Strepen of banen vermijden: 10 tips
- Zorg dat de ondergrond een gelijkmatige zuiging heeft. Dat is vooral bij nieuwe, onbehandelde oppervlakken belangrijk. Het aanbrengen van een primer of voorstrijkmiddel voorkomt onregelmatige zuiging.
- Zorg voor de juiste kamertemperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de verf droogt en hoe meer kans op banen/strepen in het verfwerk. Ideaal is een temperatuur tussen 10°C en 20°C.
- Kies voor een kwalitatief goede verf met voldoende open tijd.
- Kies de juiste verfrol.
- Houd bij voorkeur de verfrol zo vast dat de beugel zich rechts bevindt en schilder met je schrijfhand.
- Schilder steeds van links naar rechts (voor linkshandigen is dat omgekeerd).
- Breng de verf in voldoende laagdikte aan. Bij te geringe laagdikte droogt de verf te snel en kan de volgende stap niet.
- Schilder ‘nat in nat’ in gelijkmatige, niet te brede vlakken, dan zullen de banen mooi in elkaar overvloeien.
- Kies de juiste verftechniek: breng eerst drie of vier verfstroken zigzag aan voor je deze gelijkmatig uitrolt.
- Schilder (rol) uit de losse pols, zet geen druk op de roller.