Voorbereiding van de ondergrond – Oude verflagen
Mogelijke problemen
Oude verflagen kunnen in veel gevallen volledig verwijderd worden, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. In dat geval is het aangewezen de aanwezige verflaag te identificeren om eventuele compatibiliteitsproblemen bij het overschilderen te vermijden. Die problemen kunnen heel divers zijn: van onthechting over craqueleren tot vergeling als een olie alkydverf overschilderd wordt met vernis. Om de oude laag te identificeren kan een oriëntatieproef met behulp van enkele vloeistoffen helpen. Van ’zwak’ naar ‘sterk’ zijn dat:
- Water
- Methanol / ethanol
- White spirit
- TS1
- Een specifiek product of ‘verfafbijtmiddel’
Methodiek
Begin altijd met het zwakste oplosmiddel en stap pas na het krijgen van geen enkele reactie over op de volgende vloeistof. Gebruik ook een andere methodiek op houtverven dan op muurverven. Verven op hout zijn doorgaans acrylaatdispersies of alkydharsverven. Op steenachtige minerale ondergronden binnen of buiten zijn er veel meer mogelijke afwerkingen.
Wrijftest
Thermoplastische verven zoals dispersie (bv. acrylaten) worden week bij wrijving met behulp van een vod of zeer fijn schuurpapier. Door de opgewekte warmte kunnen die thermoplastische verven in het schuurpapier kleven. Alkydharsen daarentegen reageren met zuurstof en worden steeds harder. Door wrijving zullen ze misschien gaan opblinken, maar niet zacht worden.
Natte sponstest
Met deze test kan men nagaan of oude muurverven binnen al dan niet poreus zijn. Poreuze verven nemen het water op en gaan donkerder kleuren, bij niet-poreuze verven loopt het water er gewoon af. Op basis van deze test weet men of een grondlaag nodig is. Bij muurverven van slecht kwaliteit kun je met een spons de hele verflaag zelfs afwassen tot op de ondergrond.
Bij buitenmuurverven vertonen minerale verven een sterke wateropname. Kalei- of silicaatverven kleuren dan weer donkerder bij wateropname. Bij een klassieke gevelverf loopt het water van de verf, bij siloxaanverven kan het water ‘afparelen’.
Andere testen
- Oplosmiddeltest met behulp van white spirit/TS1: een fysisch drogende verf lost terug op in zijn eigen oplosmiddel.
- Alcoholtest: de meeste acrylaatverven zoals lakken en muurverven lossen op in alcohol of worden week. Alkydverven reageren niet met alcohol.
- Afbijtmiddeltest: dispersieverven worden plakkering en week, oxydatief drogen verven zoals alkydlakken vertonen blaren. Epoxy’s kalklagen en de meeste 2-componenten PU verven reageren niet op een afbijtmiddel.
Chemisch afbijten
Met een verfafbijtmiddel of ‘dacapant’ kunnen de meeste traditionele lagen zoals dispersies, alkydharsen en lijmen vlot verwijderd worden. Vroeger ging dat allemaal een stuk vlotter, maar door de strengere milieuwetgevingen zijn afbijtmiddelen vandaag een stuk minder performant dan in de tijd dat de meeste producten methyleenchloride als basis hadden. De zogenaamde ‘groene’ afbijtmiddelen van vandaag zijn minder schadelijk voor het milieu, maar hebben een beduidend langere inwerkingstijd nodig om de verf ‘aan te tasten’.
Andere methodes
Sommige verflagen kunnen verwijderd worden door te schrapen, te schuren of te krabben. Hiervoor bestaan er diverse fysieke hulpmiddelen of machinale oplossingen. Diamantschuren bijvoorbeeld wordt vaak toegepast op vloerverven, op oude verflagen op hout kan men een verfföhn toepassen.
Ook vochtstralen of warmwaterstralen zijn manieren voor toepassing op gevels. In het eerste geval wordt een deeltje van de steen weggeslepen met behulp van scherpe korrels (zoals aluminiumsilicaat) en water. Warmwaterstralen onder zeer hoge druk zijn eveneens een efficiënte manier om de oude laag weg te nemen.
Ten slotte kunnen we ook nat of droog zandstralen worden. Kleine korreltjes zand worden dan onder hoge druk tegen de gevel gespoten. Opgelet: deze techniek is niet geschikt voor poreuze ondergronden. Met zandstralen kunnen ook metalen roestvrij gemaakt worden of verflagen vrijgemaakt worden van vet en ander vuil.
Binnenkort op onze website: ‘Wat met groene aanslag, schimmels en mossen?’
Bron: BOSS paints
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief