BATIBOUW 2023: de ideale plek om zich te informeren
Na het succes van de vorige editie besloten de organisatoren om het concept "BATIBOUW Experience" te herhalen: inspiratiezones waar installaties, producten, nieuwe trends en technologieën – gaande van interieurdesign tot energie-uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen in de bouwsector – op een educatieve manier worden voorgesteld.
600m² van hal 7 zal daarom speciaal gewijd zijn aan energie-efficiëntie. Bezoekers kunnen nieuwe oplossingen ontdekken, maar ook in gesprek gaan met neutrale partners en advies krijgen over premies en nieuwe oplossingen. Naast de energiezone stelt BATIBOUW nog verschillende andere thematisch ingerichte zones voor.
De voormalige beurs Cocoon krijgt als onderdeel van BATIBOUW een volledig Paleis toegewezen. De nieuwste trends op het gebied van decoratie, lifestyle, serviesgoed (en nog veel meer) komen er aan bod. De zone Flex-Living, die vorig jaar een groot succes kende, komt terug met alternatieven voor traditionele huisvesting (tiny-house, containers, tuinkantoren, enz.).
BATIBOUW is echter ook en vooral een plaats om knowhow uit te wisselen. Daarom wordt in hal 5 een Matchmaking area ingericht, waar neutrale partners bouwers en verbouwers op individuele en persoonlijke basis adviseren. Ten slotte zal de BATIBOUW Academie een rijk en gevarieerd programma van conferenties, demo's en workshops aanbieden.
Kortere beurs
De bouwsector neemt een belangrijke plaats in de samenleving en het is dan ook geen verrassing dat deze sector steeds meer aandacht besteedt aan de milieu- en energieproblematiek die ook de burgers van het land steeds meer bezighoudt. De bouwsector heeft een aanzienlijke impact op het gebruik van energie, water en grondstoffen, en ook op de productie van afval. BATIBOUW wil een voortrekkersrol spelen in de evolutie van de bouwsector naar meer "duurzame" modellen.
Daarom besloot de beurs ook een eigen duurzaamheidsplan op te zetten. Eerst en vooral werd de duur van het salon voor de editie van 2023 teruggebracht tot 6 dagen (tegenover 9 dagen vorig jaar). Het gaat niet enkel om een cosmetische aanpassing: door de duur van het salon in te korten, zullen ook het gebruik van verwarming, het elektriciteitsverbruik en de verplaatsingen van de exposanten afnemen. De paleizen zullen verwarmd worden tot 19°C, twee graden minder dan vroeger, en de algemene verlichting in de paleizen zal worden uitgeschakeld zonder dat de bezoekers en exposanten daardoor aan comfort moeten inboeten.
Duurzaam bouwen
De organisatoren hebben ook besloten veel aandacht te besteden aan het ontwerp van de honderden stands in de Heizelpaleizen door te kiezen voor duurzame en/of herbruikbare materialen. In dezelfde geest zullen materialen voor eenmalig gebruik drastisch worden beperkt. Het doel is de hoeveelheid afval die het salon genereert zoveel mogelijk te beperken. Afval dat niet kan worden vermeden, zal optimaal worden gesorteerd om het hergebruik of de recyclage ervan te vergemakkelijken.
In ruimere zin wil BATIBOUW het referentie-evenement voor duurzaam bouwen worden, aansluitend bij de grote huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen. Daarom werden de exposanten ook geselecteerd op basis van de duurzaamheid van hun producten en diensten.
Bovendien heeft BATIBOUW aangekondigd dat het zich aansluit bij het initiatief “Net Zero Carbon Events”, waarvan de roadmap werd voorgesteld tijdens de laatste COP27 in Egypte. Met deze wereldwijde campagne wil de evenementensector organisaties helpen om hun koolstofuitstoot tegen 2050 terug te brengen tot nul. Door aan te sluiten bij deze dynamiek, verbinden de ondertekenaars zich ertoe de uitstoot van broeikasgassen van hun evenementen tegen 2030 met 50% te verminderen en tegen 2050 terug te brengen tot nul.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief