Gipsplaten aanbrengen op een onderconstructie
Houten constructie
Voor het construeren van een houten frame wordt in de meeste gevallen gebruikt gemaakt van vurenhout. Een solide en vooral recht regelwerk is van groot belang, zodat de wand of het plafond waterpas is. Het framewerk bestaat uit latten die tegen de muur, plafond en vloer geplaatst worden voor het optrekken van een nieuwe wand of een frame dat aan het plafond wordt bevestigd. Hierna worden de staanders geplaatst. De houten latten (min. 22 x 55 mm) worden uitgezet met een tussenafstand van 30 cm en op de achterliggende wand bevestigen. De bevestigingsafstand mag maximaal 1 m bedragen. Als variant kan men de houten latten ook horizontaal op max. 40 cm van elkaar plaatsen. Voor het bevestigen van de staanders worden de schroeven schuin in het frame geschroefd. De houten constructie kan eventueel nog geïsoleerd worden. Het aanbrengen van leidingen voor water of elektriciteit dient uiteraard te gebeuren voordat de het frame met gipsplaten bekleed wordt.
Metalen constructie
Net als bij een houten constructie wordt bij het gebruik van metalen profielen (of studs) eerst een framewerk gemaakt bestaande uit liggers en staanders. De staanders zijn standaard voorzien van gaten en openingen om het aanleggen van water- of elektraleidingen te vergemakkelijken. Metalen profielen zijn doorgaans het voorwerp van een systeem dat door de fabrikant bedacht is. De juiste afstanden en de manier van aanbrengen is bijgevolg onderhevig aan de instructies die door de maker worden gegeven.
Hout of metaal?
Zowel hout als metaal bieden een solide basis waartegen het plafond of de nieuwe muur bevestigd kunnen worden. Beide materialen zijn bijzonder licht in gewicht en bieden voldoende houvast voor een niet-dragende muur. Een houten frame kan op plaatsen waar deze belast wordt extra verstevigd worden door het plaatsen van een dwarsbalk aan het frame. Dit is niet mogelijk bij het gebruik van metalen profielen die een stuk lichter zijn. Hout is een duurzaam en natuurlijk materiaal, maar heeft als nadeel dat het soms kan krimpen of uitzetten.
Daarom is het van groot belang om recht en geschaafd hout te gebruiken voor het creëren van een frame. Let er ook dat er tijdens de werkzaamheden geen scheuren of barsten in het hout ontstaan. Metalen studs worden kant- en klaar aangeschaft, hoeven alleen op de gewenste lengte gesneden te worden en kunnen vervolgens direct geplaatst worden. Een frame uit metaal zeten niet uit of krimpt niet. Doordat het proces van bijschaven en erop letten dat er geen scheuren en barsten ontstaan wegvalt, levert het gebruik van metalen profielen tijdswinst op.
Extra stof
Voor het verwerken van hout is een zaag- en schaafmachine nodig. Het zagen en schaven zorgt voor extra stof. Het gebruik van een stofzuigsysteem, aangesloten op de zaag/schaafmachine is sterk aan te raden. Metalen profielen kunnen makkelijk met een metaalschaar of ijzerzaag op maat geknipt/gezaagd en gebogen worden. Afwijkingen kunnen ook makkelijker gecorrigeerd worden met metalen profielen. Hout wordt met schroeven vastgezet, bij een eventuele correctie is het altijd nodig een nieuw gat te boren. Bij metalen studs is het slechts een kwestie van herpositioneren van de profielen. Kwalitatief is er overigens geen verschil. Beide materialen vormen een goede en solide basis.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief