Hoe lichtreflectiewaarde helpt om ruimtes helderder te maken
Wat is lichtreflectiewaarde (LRW)?
LRW staat voor ‘Lichtreflectiewaarde’ (internationaal aangeduid als LRV / Light Reflectance Value), meet de hoeveelheid bruikbaar licht die door een oppervlak wordt gereflecteerd. De waarde varieert van 0 (volledig zwart, absorbeert al het licht) tot 100 (zuiver wit, reflecteert al het licht). Inzicht in LRW is essentieel bij interieurontwerp omdat het de helderheid en sfeer van een ruimte bepaalt.
Verschillende materialen zoals verf, vloerbedekking, muurbekleding en stoffen worden vaak beoordeeld op hun lichtreflectiewaarde. Als we deze waarden kennen, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen over kleurenschema's, verlichting en algemene designesthetiek. Verschillende fabrikanten geven; al dan niet op verzoek, de LRW-metriek voor hun materialen.
Hoe beïnvloeden vloermaterialen LRW?
Omdat de vloer een groot oppervlak is, kan het type vloer een aanzienlijke invloed hebben op het licht en het algemene gevoel van een ruimte.
- Lichtgekleurde vloermaterialen hebben hogere LRW's, reflecteren meer licht en geven een kamer een helderder en ruimtelijker gevoel. Dit is ideaal voor kleinere of slecht verlichte ruimtes.
- Donkerkleurige vloeren hebben daarentegen een lagere LRW, absorberen meer licht en creëren een gezellige, intieme sfeer. Hoewel donkere vloeren warmte en raffinement kunnen toevoegen aan grotere, goed verlichte ruimtes, kunnen ze kleinere kamers een meer besloten gevoel geven als ze niet in balans zijn met voldoende verlichting.
Naast kleur hebben ook de structuur en afwerking van het materiaal invloed op LRW. Glanzende of gepolijste oppervlakken weerkaatsen meer licht dan matte of gestructureerde afwerkingen. Dus zelfs binnen hetzelfde kleurenspectrum kan de keuze voor een glanzende afwerking de helderheid en de waargenomen ruimtelijkheid verbeteren.
Hoe LRW in uw voordeel gebruiken?
Het kiezen van lichte kleuren met hogere lichtreflectiewaarden is op verschillende manieren voordelig:
- Verbeterde helderheid: vloeren met hogere LRW's reflecteren meer licht. Dit is vooral gunstig in ruimtes met veel natuurlijk licht, omdat het de helderheid maximaliseert en de behoefte aan kunstlicht overdag vermindert.
- Visueel contrast: door strategisch vloermateriaal met verschillende LRW's te kiezen, kan men visueel contrast en diepte in een ruimte creëren. Contrasterende lichte en donkere vloeren kunnen verschillende gebieden afbakenen en navigatie en bewegwijzering gemakkelijker maken. Het is belangrijk om voldoende contrast tussen oppervlakken te hebben om toegankelijke en inclusieve omgevingen te creëren, vooral voor mensen met visuele beperkingen.
- Gezondheid en welzijn bevorderen: goed verlichte ruimtes worden in verband gebracht met een beter humeur en een hogere productiviteit, vooral wanneer er natuurlijk licht aanwezig is. Vloeren met hogere LRW's kunnen bijdragen aan een positieve sfeer, wat de algehele gezondheid en het welzijn bevordert. In werkomgevingen kan het ook helpen om vermoeide ogen te voorkomen en veiligheidsrisico's zoals vallen door slecht zicht te verminderen.
- Energie-efficiëntie: lichtere vloeren kunnen helpen het natuurlijke licht te maximaliseren en de behoefte aan kunstlicht te verminderen, waardoor het energieverbruik en de bijbehorende kosten kunnen dalen.
Ontwerpen met licht(inval) in gedachten
Inzicht in de lichtreflectiewaarde (LRW) en lichtinval helpen om een optimale verlichting en dito contrast in een bepaalde ruimte te bereiken. Door gebruik te maken van LRW creëren we ruimtes die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook energie-efficiënt en bevorderlijk voor het welzijn. Omdat de vloer zo'n groot oppervlak is, kunnen de kleur en afwerking van de vloer de helderheid en sfeer van de ruimte drastisch veranderen.
Bron: © Belysse