Vraag naar antimicrobiële coatingtechnologie neemt toe
Gevaarlijke microben voorkomen
Antimicrobiële coatings bieden bedrijven de mogelijkheid om oppervlakken en omgevingen proactief te beschermen en geven bedrijven en andere organisaties de kracht om hun reputatie, klanten en teams effectief te verdedigen.
Een antimicrobiële oppervlaktecoating bevat een chemisch middel dat de groei van gevaarlijke microben voorkomt. In tegenstelling tot een antibacteriële coating, die specifiek gericht is op het minimaliseren van de groei van schadelijke bacteriën, hebben antimicrobiële coatings een breder bereik. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën geven deze coatings antimicrobiële stoffen af die de cellulaire functies van microben verstoren zodra ze worden aangetast. Ze kunnen oppervlakken beschermen tegen de ontwikkeling van bacteriën, virussen, schimmels, ....
Antimicrobiële coatings tillen desinfectie en facilitair onderhoud naar een nieuw niveau. Traditionele oplossingen voor desinfectie bieden een tijdelijke oplossing tegen van microben bieden, antimicrobiële coatings creëren een blijvend schild. Een antimicrobiële oppervlaktecoating is ook veelzijdig en biedt uitzonderlijke voordelen in vrijwel elke sector waar hygiëne belangrijk is, gaande van scholen en instellingen in de gezondheidszorg tot voedingsbedrijven en farmaceutische laboratoria.
De voordelen
- Langdurige bescherming: terwijl de meeste reinigingsmethoden reactief zijn en amper meegaan tot de volgende reinigingsbeurt, zijn antimicrobiële coatings proactief en leveren gedurende langere periodes resultaten op.
- Oppervlaktebescherming en duurzaamheid: microben kunnen schade toebrengen aan de bestaande oppervlakken in de organisatie, waardoor het risico op bacteriegroei toeneemt. Antimicrobiële coatings vormen een veerkrachtige barrière die extra slijtage voorkomt en de structurele integriteit van essentiële oppervlakken behoudt.
- Besmettelijke ziekten: de juiste antimicrobiële coating vermindert niet alleen de verspreiding van virussen en ziekten in medische omgevingen. Het zorgt er ook voor dat ziekteverwekkers zich niet in vrijwel elke andere omgeving kunnen verspreiden. Ze spelen een rol bij het doorbreken van de infectieketen en beschermen zowel consumenten als personeel.
- Veelzijdigheid: antimicrobiële coatings zijn een veelzijdige oplossing, geschikt voor verschillende omgevingen, oppervlakken en materialen.
Wat zit er in microbiële verven?
Er zijn diverse mogelijkheden om de antimicrobiële werking te verzekeren, maar ze kunnen ook nadelen in houden
- Zilverionen hebben krachtige antimicrobiële eigenschappen die virussen, schimmels en bacteriën kunnen aanpakken. Ze zijn breed inzetbaar tegen alle soorten microben en staan bekend om hun duurzaamheid en langdurige bescherming. Soms kunnen ze echter na verloop van tijd verkleuring veroorzaken. Zilverionen worden het best gebruikt voor oppervlakken met veel menselijk contact, zoals medische apparatuur, voeding en textiel.
- Koperverbindingen zijn uitzonderlijk goed in het verstoren van microbiële celmembranen en cellulaire functies en bieden een voortdurende bescherming tegen microbiële activiteit. Net als zilver kunnen ze echter na verloop van tijd aanslag veroorzaken en uiteindelijk corroderen. Koperverbindingen zijn populair in de gezondheidszorg om de verspreiding van ziekten tegen te gaan.
- Quaternaire ammoniumverbindingen: QAC's zijn effectief in het verstoren van microbiële membranen en het voorkomen van voortdurende groei. Ze zijn zeer veelzijdig en kunnen in een reeks coatingformules worden gebruikt om effectieve bescherming te bieden tegen meerdere micro-organismen. Na verloop van tijd kunnen microben echter resistent worden tegen deze coatings.
- Triclosan staat bekend om zijn vermogen om de lipidensynthese van micro-organismen te verstoren, en heeft een lange geschiedenis van doeltreffendheid in een breed spectrum. Sommigen hebben echter hun bezorgdheid geuit over de invloed die het op het milieu kan hebben. In de meeste gevallen wordt triclosan gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten.
- Zinkpyrithion is een breedspectrumoplossing die een langdurige effectiviteit tegen verschillende micro-organismen belooft. Het is zeer stabiel en robuust. In hogere concentraties kan het echter tot toxiciteitsproblemen leiden. Dit actieve ingrediënt wordt vaak gebruikt voor coatings op oppervlakken die gevoelig zijn voor algen- of schimmelgroei.
Fotokatalytische verven
De wereld van vandaag is zich steeds bewuster van het probleem van luchtvervuiling. De luchtkwaliteit is een onderwerp waar we elke dag meer over horen. Over het algemeen denken mensen bij luchtvervuiling aan het verkeer in grote steden en de smog die door auto's en vrachtwagens wordt geproduceerd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de bijdrage van woonverwarming aan de luchtvervuiling bijna even groot als, of zelfs groter dan die van de transportsector. Dit alles is schadelijk voor de kwaliteit van de lucht die we allemaal inademen, niet alleen buiten, maar ook in binnenomgevingen waar we gemiddeld 80% van onze tijd doorbrengen. De concentratie van fijnstof en verontreinigende stoffen kan tot vijf keer hoger zijn in de binnenlucht, omdat verontreinigende stoffen van buiten worden ingesloten en zich binnen ophopen. Om een concreet antwoord te bieden, bestaan er fotokatalytische verven. Bij de fotokatalyse wordt een bepaalde stof (de ‘katalysator’) onder invloed van licht (‘foto’) ertoe aangezet om een chemische reactie uit te oefenen zonder zichzelf te verbruiken. De katalysator keert na afloop van de reactie terug in zijn oorspronkelijke toestand.
Nanotechnologie
In de samenstelling van verf is de katalysator een pigment van nanogrootte. Het fotokatalytisch actieve pigment is in staat om schadelijke organische stoffen en geuren af te breken. Daarbij worden deze stoffen door een reactie omgezet in kleine, ongevaarlijke bestanddelen (= oxidatieve mineralisatie). Om dat te bewerkstelligen, is licht en lichtzuurstof nodig. De uiteindelijke reductie is afhankelijk van de duur van de lichtinvloed, de lichtintensiteit en de aanwezige organische substantie om te reduceren. Hoe hoger de lichtintensiteit en hoe langer de lichtinvloed, des te beter zal de werking zijn. Voor fotokatalyse is in de regel UV –licht nodig. De exacte golflengte van het licht, die
nodig is om fotokatalytische activiteit te bewerkstelligen, is afhankelijk van het pigmenttype in de receptuur. Bij bepaalde pigmenttypen volstaat zelfs gewone halogeenverlichting om fotokatalytische effecten te verkrijgen.
Waar werkt het tegen?
- Schadelijke gassen door binnenhuisinrichting, meer bepaald formaldehyde en acetaldehyde, verzoorzaakt door meubilair en tapijt, maar ook sigarettenrook.
- Schadelijke gassen door de uitstoot van industrie en autoverkeer (voornamelijk stikstofdioxide (NO2)).
- Vettige vervuilingen zoals stereaten. Dat zijn zouten of esters van stearinezuur dat onder meer gebruikt wordt in de fabricage van kaarsen en zeep en voor het bereiden van diverse cosmeticagrondstoffen. Ook bij leerbewerking wordt stearinezuur gebruikt (om het leer harder te maken).
- Bacteriën en schimmelsporen kunnen onder invloed van fotokatalyse duidelijk verminderd worden.