Belgische B-Stuc gooit internationaal hoge ogen met renovatie Z33
Opwaardering Begijnhof-site
De renovatie van het pand op de Hasseltse Begijnhof-site ging gepaard met een investering van 13,5 miljoen euro door de Provincie Limburg. Maar daar blijft het niet bij. Z33 is immers het eerste luik van de verdere ontwikkeling van de Hasseltse Begijnhof-site.
De hele site moet opgewaardeerd worden – niet alleen Z33, maar ook de begijnhofhuizen, de heraangelegde begijnhoftuin, het poortgebouw, de verbinding met de bibliotheek, het Jenevermuseum, enz. De Provincie Limburg, de UHasselt en de Stad Hasselt hebben hiervoor samen een kwaliteitsvol plan uitgewerkt. Het Begijnhof zal opnieuw worden gemarkeerd als een belangrijke plek in de stad, die uitnodigt tot exploitatie.
Het nieuwe Kunstencentrum Z33 is vandaag het kloppende hart voor alles en iedereen die kunst, cultuur, creativiteit en innovatie in Limburg een warm hart toedraagt. De werken aan het unieke museumgebouw in het centrum van de provinciehoofdstad gingen van start in juli 2017 en duurden tot het voorjaar van 2020.
Diamanten plafonds
Naar het ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo kreeg het gebouw een imposante voorgevel die is afgewerkt met een mozaïek van ruitvormige tegels in terracottatint. En het gebouw heeft nog meer bijzondere kenmerken. Zo heeft elke deur en elk raam schuine dagkanten, vaak van 58° – een verwijzing naar het bouwjaar 1958.
En hoe gesloten het gebouw er aan de buitenkant ook uitziet, de binnenkant is open, met een grote publiekszone op het gelijkvloers. En in de expo-ruimte zijn er ‘diamanten plafonds’ met een oppervlakte van 600m2 dankzij een speciaal 3D-patroon in gestort beton.
Architecturaal huzarenstukje
Dit gebouw is een architecturaal huzarenstukje. De prefab wanden in de voorgevel zijn 50 meter lang en 11 meter hoog, ze wegen 5 ton en werden op één dag gestort: een unicum in ons land. Maar ook het nameten van alle schuine hoeken en dagkanten was monnikenwerk. En dankzij de ‘diamanten plafonds’ in de expo-ruimte werd daar een bijzondere lichtinval bekomen.
Ben en Raphaël Goossens van B-Stuc realiseerden samen met hun team de pleisterwerken tijdens de renovatie en dat zorgde dus voor een mooie tweede plek binnen één van de zes categorieën van de Gypsum International Trophy. Deze tweejaarlijkse wedstrijd, die normaal in 2020 moest plaatsvinden, maar een paar keer uitgesteld werd omwille van COVID-19, wil het vakmanschap en de creativiteit met gipskartonplaten en pleisters wereldwijd in de verf zetten. B-Stuc kreeg hun trofee ter plaatse bij Z33 uit handen van Dirk De Meulder, CEO Gypsum and Insulation Building Activities Benelux, en Hasselts Schepen voor economie Rik Dehollogne.
Veeleisende Italiaanse architect
In Z33 worden de ruime openbare tentoonstellingsgalerijen afgewisseld met intieme zalen. “Onze grootste uitdaging waren de enorme oppervlakken die we moesten pleisteren”, luidt het bij Ben en Raphaël Goossens van B-Stuc.
“Tegelijkertijd moesten we de visuele overgangen minimaliseren door bijvoorbeeld grote oppervlakken in 1 take te pleisteren. Bovendien overtroffen onze medewerkers ieders verwachtingen als het ging om de technische toepassing van de zeer veeleisende en ambitieuze opdracht van de Italiaanse architect Francesca Torzo, die bijna wekelijks ter plaatse kwam om het werk van onze jongens op te volgen. We zijn dan ook enorm trots dat we dit bereikt hebben. We hadden niet verwacht om zo hoog te eindigen, net zoals we vorig jaar ook niet verwacht hadden om de Belgische National Trophy binnen onze categorie te winnen.”
Dimitri Reekmans, Regio Manager bij Gyproc® Saint-Gobain België vindt dat B-Stuc deze erkenning absoluut verdient. “Alle ingezonden Belgische projecten waren zeer mooie verwezenlijkingen, maar B-Stuc tilde hun project nét dat tikkeltje hoger. Hun creatief gebruik en het vakmanschap met onze producten is de positie van runner-up in de International Trophy zeker waard.”
De International Trophy
Saint-Gobain beloont tweejaarlijks de creativiteit en het vakmanschap met gipskartonplaten en pleisters van bedrijven wereldwijd. De Trophy eert vakmensen die de oplossingen van Saint-Gobain inzake duurzaamheid, comfort, veiligheid, esthetiek en modulariteit gebruiken om het hoofd te bieden aan een duurzamere wereld. De twaalfde editie van de Trophy vond digitaal plaats.
350 bedrijven uit 32 landen namen het in 6 categorieën tegen elkaar op: niet-residentieel, residentieel, pleisters, gipskartonplaten, plafonds en innovatie & duurzaamheid. Voor 5 van de 6 categorieën waren er Belgische inzendingen.
Naast B-Stuc waren dat:
- Mila BV (niet-residentieel): het Experience Center Mercedes Benz van garage Ghistelinck in Kortrijk heeft een ronde centrale hal van waaruit het mogelijk is om naar alle verschillende afdelingen binnen het gebouw te gaan. In het midden van de hal is een roltrap verbonden met de borstwering die ook is afgewerkt met gipsplaatoplossingen.
- Tecnospace NV (gipskartonplaten): The Loft by Brussels Airlines and Lexus is een open luxe loungeruimte die gecreëerd is volgens de tradities van omotenashi, het Japanse concept van gastvrijheid. Dit concept komt tot uiting in een originele, eigentijdse vormgeving met hoogwaardige meubels en materialen, nauwkeurig uitgevoerde details en voorzieningen voor werken, entertainment, relaxen en de batterijen opladen.
- Kempische Interieurbouw BVBA (plafonds): in samenwerking met B+ architecten zijn de ontvangst- en spreekruimten van het politiebureau in Genk gerenoveerd om de veiligheid te vergroten en een betere dienstverlening te bieden. De vernieuwing was een uitdaging door enerzijds de veranderende regelgeving op het gebied van veiligheid en anderzijds de combinatie en integratie van esthetische, functionele en technische eisen.
- FG Parachevement SPRL (residentieel): een bungalow in de bossen van Esneux werd verbouwd tot een ruime woning. Het volledige gebouw is gemonteerd in hout. Aan de binnenzijde is de houten structuur globaal bekleed met gipsplaten en afgewerkt met vul- en finisher. Opvallend is het geïsoleerde buitenplafond zonder zichtbare voegen of bevestigingspunten.
De winnaars
- Niet-residentieel: Mas Espacio 2010 (Spanje)
- Gipskartonplaten: Ms Domotek Ike, Agkon Construction en Papadimitrakis & Co (Griekenland)
- Plafonds: Rigiform (Tsjechië)
- Residentieel: Tekweni Centurion (Zuid-Afrika)
- Pleisters: La Stafferie Denie (Frankrijk)
- Innovatie en duurzaamheid: Plafond (Verenigde Arabische Emiraten)
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
- Het schuren van muren, plafonds of gipsplaten is een vervelend karwei. Grote oppervlakken om te schuren, veel stof en toch moet het…
Asbest in pleisterwerk herkennen en correct verwijderen
Toen kamerlid Theo Francken recent een op het eerste zicht onschuldige selfie plaatste vanuit zijn kelder, zorgde dat voor behoorlijk wat…Boss paints presenteert dé trendkleur van 2025: Restoring Pink
In volle transformatie zijn het kleuren die ons leven een diepere betekenis geven. In een chaotische wereld brengt kleur rust en…De verbeterde Dalapro Joint: een streling voor je muur!
Bij Dalapro staan innovatie en kwaliteit voorop. Elk product van Dalapro wordt ontwikkeld met de nieuwste technologieën en grondstoffen om…
- 11/12/2024 - 10:45 Trends
11/12/2024 - 10:45Trendkleuren 2025 focussen op natuur en duurzaamheid