Emissiecriteria voor bouwmaterialen in het kader van de EU taxonomie-verordening
Eenduidige set aan definities
De EU Taxonomie is een classificatiesysteem dat bedrijven en investeerders helpt bij het identificeren van ‘duurzame economische activiteiten’. De bedoeling is om voor een ruime reeks economische activiteiten een eenduidige set aan definities en begrippen te creëren zodat er een standaard ontstaat om een bepaalde activiteit als ‘duurzaam’ te beschouwen. De EU Taxonomie verordening bevat hiervoor zes categorieën klimaat- en milieudoestellingen waarvoor verschillende drempelwaarden en prestaties kunnen worden gesteld. De technische beoordelingscriteria voor deze zes categorieën zijn gepubliceerd in twee gedelegeerde verordeningen: Delegated Regulation (EU) 2023/2486 of 27 June 2023 (Environmental Delegated Act) en Delegated Regulation (EU) 2023/2485 of 27 June 2023 amending the Climate Delegated Act.
Meer info over de EU Taxonomie Verordening vind je in de EU Taxonomy Navigator.
Rapporteren
Nieuwbouw en renovatie van gebouwen is één van de economische activiteiten die in aanmerking komen voor de EU Taxonomie. Bouwpromotoren en -bedrijven die hun activiteiten als duurzaam willen classificeren dienen sinds 1 januari 2024 te beginnen rapporteren in lijn met de EU Taxonomie verordening. Dit houdt in dat ze informatie moeten verstrekken over de mate waarin hun activiteiten voldoen aan de EU Taxonomie doelstellingen. Het gaat dus geenszins om algemene bindende criteria.
Voor de economische activiteiten ‘bouwen en renoveren van gebouwen’ gelden volgen eisen:
- een substantiële bijdrage leveren aan ten minste één van de doelstellings-categorieën ‘klimaat mitigatie’, ‘klimaat adaptatie’ of ‘circulaire economie’.
- geen significante schade toebrengen aan de andere vijf categorieën (‘do no significant harm’ of DNSH-principe).
- voldoen aan een minimum borging om te voorkomen dat maatschappelijke stakeholders een negatieve impact ondervinden.
Preventie en controle van vervuiling
De ‘technische beoordelingscriteria’ van de doelstellingscategorie ‘Preventie en controle van vervuiling’ omvatten als DNSH-criteria onder andere emissiecriteria voor de bouwmaterialen die in rechtstreeks contact zijn met de binnenlucht. Hieronder kan men verstaan alle binnenverven en -vernissen, plafondtegels, vloerbekledingen inclusief hun lijmen, binnenisolatiematerialen en nabehandelingsproducten voor binnenoppervlakken.
De emissie van deze materialen voor formaldehyde mag niet hoger zijn dan 60 µg/m3, voor kankerverwekkende vluchtige organische stoffen (VOC) is dit 1 µg/m3. Het emissiegehalte dient bepaald te worden volgens NBN EN 16516 of NBN ISO 160003.
Bouw- en afwerkingsbedrijven die werkzaamheden uitvoeren voor ontwikkelaars die hun activiteiten volgens de EU Taxonomie willen classificeren zullen in de toekomst wellicht gevraagd worden om aan te tonen dat de aangewende materialen, in contact met de binnenlucht, aan de gestelde criteria voldoen.
Bron: Buildwise