Maximalisme maakt comeback in het interieur
Georganiseerde chaos
Door ergens te wonen in een omgeving die droomachtig, natuurlijk of op zijn minst anders is dan ons dagelijks leven, creëren we een ruimte waarin we ons kunnen terugtrekken van alle terreur buiten. Maximalisme, in de wereld van het interieurdesign, ook aangeduid als ‘cluttercore’, in het interieur definieert zich als ‘georganiseerde chaos’. Er wordt volop gespeeld met kleurrijke patronen, gevarieerde vormen en creatieve combinaties van tegenstellingen. Als je de principes van deze trend beheerst, is het gemakkelijk om een aantrekkelijk evenwicht te vinden tussen visuele rijkdom en een gezellige sfeer.
Tegenbeweging
Maximalisme kan gezien worden als een reactie op het pure minimalisme. Elke trend creëert immers een tegenbeweging. In de afgelopen jaren hebben interieurs een – misschien wel overdreven – zin voor Scandinavische ingetogenheid weerspiegeld. Voor velen was het verminderen van dingen (‘less is more’) een essentieel deel van hun bewustzijn geworden. Tijdens de pandemie werd evenwel duidelijk dat het hebben van dure spullen je opvrolijkt. In zo'n aangename ruimte zijn er geen strikte regels. In plaats daarvan is er een kleurrijke variëteit die wordt geleverd door persoonlijke items en de verhalen die ermee geassocieerd worden. Het maximalisme biedt een tegenwicht tegen de koude, klinische interieurs en zet in plaats daarvan volop in op overvloed en weelderigheid.
Behoefte aan schoonheid en troost
Het kan ook gezien worden als een vorm van rebellie tegen de huidige maatschappelijke problemen en een poging om een eigen wereld te creëren die afwijkt van de norm. Bovendien kan de populariteit van rococo-achtige esthetiek ook worden toegeschreven aan de opkomst van social media. Instagram en Pinterest hebben een platform gecreëerd waar mensen hun esthetische voorkeuren kunnen delen en laten zien. Dit heeft geleid tot een grotere diversiteit aan stijlen en trends en heeft bijgedragen aan de populariteit van het maximalisme. Het terugkeren naar de overdaad van een maximalistisch interieur is een uitdrukking van de menselijke behoefte aan schoonheid en troost. In tijden van crisis kan het creëren van een veilige en mooie omgeving ons helpen om ons beter te voelen en ons te wapenen tegen de onzekerheden van de wereld.
Oase van welzijn
Ornamenten kunnen helder en opvallend zijn. Ze kunnen ‘losbarsten’ op wandplanken en dressoirs, de gebruikelijke regels overtreden en de grenzen van stijlen overschrijden. Inconsistentie is zelfs wenselijk als het positieve emoties veroorzaakt. We houden immers van het onszelf omringen met de dingen die ons na aan het hart liggen. En het hoeft niet allemaal terug in de tijd te gaan. Nieuwe items kunnen perfect de ruimte delen met oude familie-erfstukken of kitscherige souvenirs. Ook weelderige planten vallen hier niet weg te denken. Ze worden toegevoegd aan het labyrint van meubels en creëren zo een oase van welzijn geïnspireerd door de natuur. Elk item moet je gelukkig maken. Door je te omringen met je favoriete huishoudelijke spullen, verbeter je direct je welzijn.
Kale muren creëren een steriele sfeer, terwijl schilderijen, kleuren en patronen leven in de kamer brengen. Het huis heeft een plaats voor alles en alles heeft zijn plaats: een beetje orde in de chaos zorgt voor een gezond evenwicht. De doelbewuste combinatie van ogenschijnlijk onsamenhangende items creëert vandaag een uitstraling die sobere interieurs onmogelijk kunnen bereiken.
Wanden en vloeren
Vloeren en muren vormen de basis voor complexe kleurenschema's, decoraties en opstellingen. De terugkeer van het tapijt uit zich in zowel moderne bloemmotieven als rijkelijk gedecoreerde Perzische kelims, waar de klassieke rode kleur de kamer visueel warmer maakt. De rijkdom aan buitengewone behangsoorten is vandaag bijna onvoorstelbaar. Van de abstracte patronen tot artistieke kraanmotieven, er is voor elk wat wils. Dergelijke patronen kunnen gemakkelijk in de hele ruimte worden gebruikt om een sfeer te creëren, en niet alleen als accent. Decoratieve spiegelwanden kunnen een goed zijn, vooral in kleinere ruimtes. En natuurlijk maakt kunst aan de muren een integraal onderdeel uit van de ‘maximalisme’-trend. Afbeeldingen van alle formaten worden samengevoegd om een harmonieus geheel te creëren. De moed om ogenschijnlijk onverenigbare stijlen te combineren, helpt bij het creëren van een interessante esthetiek.
Maximalistisch meubilair
Creativiteit is vandaag meer dan ooit waardevol. Dit geldt zowel thuis als in de professionele sfeer. Meubelontwerpers zijn nu halve kunstenaars. Velen bieden eclectische ontwerpen en ongebruikelijke ideeën die ver van de standaardproducten liggen. Maximalisme stelt hen in staat om hun fantasie de vrije loop te laten: de vorm volgt het gevoel, niet de functie. Een voorbeeld: een bank met een organische vorm met fluwelen bekleding en daarbij een salontafel in de vorm van een luipaard? Het kan, met dank aan het maximalisme.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief