Premies voor gevelisolatie in 2024
VLAANDEREN
In Vlaanderen was het initieel de bedoeling dat de tijdelijke voordeeltarieven voor de laagste en middelste inkomenscategorie in 2024 zouden dalen, maar de Vlaamse Regering kondigde in de Septemberverklaring aan dat de hogere MijnVerbouwPremie voor beide inkomenscategorieën verlengd wordt tot (al zeker) eind 2024.
Wie dus in 2024 in Vlaanderen de gevel extra isoleert, kan nog steeds de gevelisolatiepremie aanvragen via de in 2022 ingevoerde online tool Mijn VerbouwPremie, die alle premies voor investeringen in energie-efficiënte – zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas of een duurzame installatie – en in woningkwaliteit – elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie en ramen en deuren – bundelt. Aan de modaliteiten werd niet gesleuteld. Mijn VerbouwPremie houdt rekening met de inkomenscategorie van de aanvrager en de doelgroep waarin die zich bevindt; eigenaar/bewoner, verhuurder via een sociaal verhuurkantoor of andere investeerder, bijvoorbeeld een onderneming of een VME. Kort samengevat komt dat neer op premies vanaf 30 euro per m². Afhankelijk van het inkomen kunnen die oplopen én uitgebreid worden met meerdere extra’s, zoals een lening met lage rente voor je renovatiewerken, waarvoor de dossierkosten in 2024 wel nog verder dalen.
Meer info op mijnverbouwpremie.be.
WALLONIË
Ook in Wallonië verandert er per 1 januari 2024 niets aan het bestaande premiestelsel voor renovaties. Wel werden op 1 juli 2023 twee wijzigingen doorgevoerd die ook relevant zijn voor gevelisolatiepremies.
Tot 1 juli 2023 was het verplicht de werken uit te voeren volgens de volgorde die de auditor bepaalde, nu is dat niet langer het geval. Ook de basisbedragen van de verschillende Waalse renovatiepremies en het subsidieplafond werden medio 2023 naar boven herzien, om zoveel mogelijk Walen aan te moedigen energierenovatiewerken uit te voeren. Waalse renovatiepremies kunnen sinds 1 juli 2023 zo 90% van de kosten dekken. Ervoor was dat 70 tot 80%.
De bedragen van de premies in Wallonië zijn, naast van het inkomen, afhankelijk van de gegenereerde energiebesparing. Een verplichte voorafgaande audit, waarvoor ook een premie bestaat, bepaalt welke werken moeten gebeuren. De erkende auditor bepaalt ook de volgorde waarin die werken het beste gebeuren en berekent ook de energiebesparingen die gerealiseerd kunnen worden. Daarna vraagt hij zelf de premie aan bij de Overheidsdienst Wallonië. De aanvraag geldt voor alle werken samen. De werken moeten vervolgens binnen de zeven jaar nadat de auditor zijn rapport heeft ingediend worden uitgevoerd. De premies worden gestort na bevestiging van de auditor dat de werken daadwerkelijk uitgevoerd werden.
Meer info op energie.wallonie.be.
BRUSSEL
Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verandert er niets aan de energie- en renovatiepremies die in 2022 werden samengebracht onder de term Renolution en ook inkomensafhankelijk zijn. Voor thermische gevelisolatie ligt het bedrag van de premie tussen de 50 en 90 euro per m².
Meer info op renolution.brussels.