Verfrollen kiezen, reinigen en bewaren: alles wat je moet weten
Bij het kiezen van de juiste verfrol zijn er verschillende bepalende factoren. In de eerste plaats is er het oppervlak: gaat het om een deur of deurstijl, een muur, plafond of gevel? Dat is niet alleen bepalend voor de grootte van de rol, maar ook voor het type vezel en de lengte van de haren. Ook het type verf – solventgedragen of watergedragen – speelt een rol bij de juiste keuze. Een verfrol kan een grote hoeveelheid verf opnemen, wat betekent dat het reinigen achteraf geen gemakkelijke klus is. Heeft het economisch bekeken wel nut een rol te reinigen of nemen we er beter meteen afscheid van?
Grootte van de verfrol
Het is niet meer dan logisch dat de grootte of ‘breedte’ van een verfrol aangepast moet zijn aan de oppervlakte die moet behandeld worden. Hoe groter de oppervlakte, hoe breder de rol, hoe kleiner het oppervlak, hoe meer precisie we van de rol eisen en hoe kleiner de rol moet zijn. Voor plafonds en wanden kiezen we dus voor een rol van 18 tot zelfs 25 cm, voor deuren en andere smallere oppervlakken is een rol van 4 tot 10 cm aangewezen.
De vezels van de verfrol
Een tweede criterium is het soort verf waarvoor de verfrol moet dienen. Afhankelijk van het type verf - verf op oliebasis, verf op solventbasis of verf op waterbasis – zijn er ander haren of vezels (ook ‘pool’ genoemd) nodig. Watergedragen verven zijn beter gebaat met lange polyamide vezels, solventgedragen verven brengen we aan met een rol met korte vezels of een rol zonder vezel (= de zogenaamde schuim- of mousse-rol). Deze laatste zijn niet bruikbaar voor watergedragen verven. Daarvoor gebruiken we een mohair lakrol. De celstructuur van de mousse laat immers luchtbelletjes achter op het geschilderde oppervlak.
De lengte van de vezels
Om de verf adequaat te verdelen, geldt de regel dat hoe ruwer de ondergrond is, hoe langer de haren (of de ‘vacht’) van de verfrol moeten zijn om alle oneffenheden of voegen (bv. bij het schilderen van een gevel of crepi) afdoende te dekken. De lengte van de vezels of de ‘poolhoogte’ varieert doorgaans tussen 5 mm en 30 mm, maar er bestaan ook viltrollen met nog kortere vezels. Voor gladde ondergronden zoals een gladgeschuurde muur nemen we een rol met korte haren (< 5 mm) of, zoals hierboven aangegeven voor houtwerk, een mousse-rol voor een egaal resultaat. Voor ruwe ondergronden zijn rollen met vezellengte vanaf +/- 15 mm beter geschikt, voor crepi is dat zelfs 20 mm.
Lees ook
Soorten verfrollen
Voor muurverf is een vachtroller met polyamide of polyester vezels het best geschikt. Een vachtroller met een flexibele kern is geschikt om een ruwe of gestructureerde muur te schilderen, een vachtroller met een harde kern geeft het beste resultaat op een gladdere ondergrond. De afsluiting van de kern kan bedekt zijn met vacht. Is de vacht omgeslagen, dan kan men ook in de hoeken doorrollen. De omgeslagen rol heeft ook als voordeel dat er door de ronde vorm van de rol minder kans op strepen is.
Lakrollers zijn dan weer geschikt voor hoog- en zijdeglansverf op solventbasis op een gladde ondergrond. Deze hebben een zeer fijne structuur om een glad resultaat te verkrijgen en kan men gebruiken voor grondlagen, voor glansverf en voor vernis. Lakrollers zijn doorgaans gemaakt van schuim. Hoe dichter de structuur van het schuim hoe mooier het resultaat van het schilderwerk.
Voor dekkende en transparante lakken op waterbasis kies je best een mohair roller, maar ook gevlokte mousse, fluweel, polyamide of polyester/polyacryl kunnen. Enkel gladde mousse is niet van toepassing.
Om een perfect glad resultaat te bereiken hebben fabrikanten microvezelrollen ontworpen. Bij de klassieke allround verfrol blijft de rolstructuur nog (licht) zichtbaar, een microvezelrol zorgt voor een fijne afwerking zonder rolstructuur.
Voor structuurverven zijn er aangepaste structuurrollen. Door de grovere structuur van de rol vloeit de verf niet gelijkmatig uit en ontstaat er een voelbare en zichtbare structuur in het eindresultaat. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook kleine oneffenheden betere verbergen.
Het overgrote deel van de verfrollers vandaag zijn anti-spatrollen. Om in het rond spetterende verf te vermijden, worden de vezels van de geweven vacht bij de productie van de rol gedraaid.
Voor vernissen en beitsen zijn er speciale lakrollen met korte haren die beter bestand tegen solventen.
Accessoires voor verfrollen
Het gebruik van een verfbakje of rooster maakt het werk makkelijker. Vul enkel het diepe gedeelte van het verfbakje met de verf. Het hogere, geribbelde gedeelte mag niet onder de verf komt te staan en dient enkel voor het beter verdelen van de verf over de rol. Een verfrooster hang je in een halfvolle pot of emmer met verf. Verzadig de roller voor gebruik altijd eerst helemaal goed met verf en rol dit dan uit langs het geribbelde gedeelte van het verfbakje of langs het verfrooster.
Om langer gebruik te maken van de verfbakjes bestaan er (wegwerp) inlegvellen die op maat van de verfbakjes zijn gemaakt. Op die manier kun je ook snel van kleur veranderen zonder de bak te moeten uitwassen.
Een passende beugel in de rol klikken is niet altijd een eenvoudige klus. Het driedelige Click & Roll systeem maakt daar komaf mee. Eén druk en de verfroller komt los van de beugel zodat je de rol snel, eenvoudig en schoon kan vervangen zonder achter te blijven met vuile handen. De clickset is ook optimaal om de verfroller te bewaren zonder uitdrogen. Afhankelijk van het soort verf kan dat tot 21 dagen na gebruik.
Voor het schilderen van hoge wanden en plafonds is het dan weer handig om gebruik te maken van telescopische beugels of een telescopische verlengstok.
Verfrollen reinigen
Een verfrol reinigen of ‘uitwassen’ voor hergebruik is een grotere klus dan het uitspoelen van verfborstels. Je bent gemakkelijker én milieuvriendelijker af door de oude verfrol weg te gooien en een nieuwe te kopen. Dat is beslist het geval als je een solventgedragen verf hebt gebruikt. Het reinigen van een roller met oplosmiddel (terpentine / white spirit) is erg omslachtig en bovendien nefast voor het milieu.
Voor je de oude verfrol weggooit, laat je ze goed uitdrogen. Dan kan je ze probleemloos meegeven met het restafval. Was je de verfrol na gebruik van watergedragen verf toch liever uit, dan doe je dat best in een emmer water. In dit geval kun je eerst gebruikmaken van een ‘multifunctioneel mes’ om de overtollige verf uit een verfrol verwijderen.
Enkel het ‘weken’ van de roller is niet genoeg om ze echt proper te krijgen. De aangewezen manier is de verfrol eerst een half uur een bak met lauw water te plaatsen. Veeg dan de verf van de roller af (gebruik wegwerphandschoenen) en vervang het water van de bak. Herhaal deze stap een aantal keer tot de verfrol verfvrij is. Laat de rol dan goed drogen en bewaar op een droge plek.
Verfrollen bewaren
Is de verftaak nog niet afgerond of wil je een dag later een tweede laag aanbrengen met dezelfde verf, dan hoef je de verfrol minder grondig te reinigen. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de verf niet uitdroogt. Pak daarom de rol in met plastic- of aluminiumfolie en sluit luchtdicht af, eventueel met behulp van een stukje tape rond de beugel.
Om er helemaal zeker van te zijn dat er geen lucht meer bij kan komen, gebruik je een luchtdichte zak of een speciaal daartoe ontworpen ‘roller saver’. Op deze manier kun je de verfrol makkelijk tot twee dagen of langer bewaren. Voor verf op solventbasis wikkel je de verfrol beter in aluminiumfolie in (de verf droogt immers ook uit onder invloed van licht) en sluit deze dan luchtdicht af.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief