Werkkledij voor de schilder en stukadoor: wat zijn de vereisten en verplichtingen?
Functionaliteit
Functionaliteit is van het grootste belang als het gaat om werkkledij voor schilders en stukadoors. Enkele belangrijke kenmerken waaraan goede werkkledij moet voldoen:
- Duurzaamheid: schilderskleding moet bestand zijn tegen verf, schuurmiddelen en andere slijtagefactoren. Materialen zoals canvas of katoen-polyester mengsels zijn populair vanwege hun duurzaamheid.
- Gemakkelijke reiniging: verfspatten en vlekken zijn onvermijdelijk bij het schilderen en pleisteren. Kleding die gemakkelijk kan worden gereinigd en gewassen is essentieel om er professioneel uit te blijven zien.
- Pasvorm en comfort: kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden en comfortabel zijn, vooral omdat schilders en sukadoors vaak urenlang in soms ongemakkelijke posities moeten werken en repetitieve bewegingen maken. Daarom moeten hun kledingstukken echt comfortabel zitten en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Kleding met enige elasticiteit of stretchmaterialen kan het buigen, knielen en draaien vergemakkelijken.
- Ademend materiaal: stukadoors en schilders zweten vaak tijdens hun werk. Kies daarom voor ademende materialen die vocht afvoeren om oververhitting te voorkomen.
- Zakken: vakmannen (en -vrouwen) hebben vaak gereedschap en benodigdheden bij de hand nodig. Kleding met voldoende zakken en opbergmogelijkheden kan handig zijn.
Veiligheid
Veiligheid is een ander cruciaal aspect van werkkledij voor schilders. Enkele veiligheidsgerelateerde overwegingen:
- AdemhalingsbeschermingA: bij het werken met verfproducten, vooral oplosmiddelhoudende verven, is het dragen van een geschikt ademhalingsmasker belangrijk om inademing van schadelijke dampen te voorkomen.
- Oogbescherming: het dragen van een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen verfspatten (vooral bij spuitwerk) en andere mogelijke gevaren op de werkplek.
- Huidbescherming: kleding met lange mouwen en lange broekspijpen kan de huid beschermen tegen direct contact met verf en oplosmiddelen. Het dragen van wegwerphandschoenen kan eveneens handig zijn.
- Antislipzolen: schilders werken vaak op ladders en steigers. Het dragen van werkschoenen met antislipzolen kan het risico op uitglijden verminderen.
- Waterafstotende coating: stukadoors werken met pleistermaterialen die schadelijk kunnen zijn voor de huid. Overweeg daarom kleding met een waterafstotende coating of beschermende overalls om contact met deze stoffen te minimaliseren.
Stijlvol
Hoewel functionaliteit en veiligheid van het grootste belang zijn, betekent werkkledij niet dat je er niet stijlvol uit kunt zien. Veel fabrikanten bieden kledingstukken in verschillende kleuren en stijlen, zodat werknemers kleding kunnen kiezen die past bij hun persoonlijke voorkeur en bedrijfsimago. Het spreekt voor zich dat er ook specifieke kledij voor vrouwen is.
Regelgeving
De regelgeving over werkkledij is vastgelegd in titel 3 van boek IX van de codex over het welzijn op het werk. Onder werkkledij verstaat men kledij die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld en die bestemd is om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard van zijn activiteiten. Dat kan een overall, een pak bestaande uit een broek, een T-shirt of polo en een jas, een stofjas, een bodywarmer in de winter of een voorschoot zijn. Werkkledij moet worden gedragen wanneer de aard van de activiteiten bevuilend is en deze activiteit geen risico inhoudt dat noopt tot het dragen van beschermende kledij. Werkkledij mag dus niet verward worden met een persoonlijk beschermingsmiddel. Wanneer de kledij die bedoeld is om de werknemer te beschermen tegen risico’s ook tegen bevuiling beschermt, wordt deze nog steeds als persoonlijk beschermingsmiddel beschouwd waarop de bepalingen van titel 2 van boek IX van toepassing zijn.
Vereisten
Werkkledij moet voldoen aan een aantal voorwaarden, opgesomd in artikel IX.3-2 van de codex. De werkkledij moet:
- Alle veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitswaarborgen bieden;
- Aangepast zijn zodat de kledij zelf geen risico invoert of bestaande risico’s verhoogt;
- Aangepast zijn aan de eisen voor het uitoefenen van de activiteiten door de werknemer en aan de geldende arbeidsvoorwaarden;
- Rekening houden met de ergonomische eisen;
- Aangepast zijn aan de maten van de werknemer;
- Vervaardigd zijn uit niet-allergeen materiaal, slijtvast en niet scheurbaar zijn, en aangepast zijn aan de seizoenen.
Verplichtingen van de werkgever
De werkgever stelt de werkkledij gratis ter beschikking en zorgt ervoor dat deze wordt onderhouden en gereinigd. Deze verplichting berust bij de werkgever persoonlijk, zelfs indien hij het onderhoud kan toevertrouwen aan een gespecialiseerde firma. De werkgever mag de werknemers in principe geen premie of vergoeding geven om hen zelf voor het onderhoud te laten instaan.
Er bestaan echter twee uitzonderingen op dit principe:
- Met betrekking tot de aanschaf en hernieuwing van de werkkledij kan een collectieve arbeidsovereenkomst het bedrag van een premie of vergoeding vaststellen wanneer de werknemer hier zelf voor instaat. Bij gebrek aan een dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst moet de werkgever ervoor zorgen.
- Met betrekking tot de reiniging, de herstelling en het onderhoud van de werkkledij, is het mogelijk om een algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten waarin staat dat de werknemer recht heeft op een premie of vergoeding voor de reiniging, de herstelling en het onderhoud van zijn eigen werkkledij. Deze afwijking is echter alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden (meer info bij FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg).
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief