Leidraad bij de enorme keuze aan plinten
De keuze voor de juiste plint hangt in de eerste plaats af van het type vloer dat werd geplaatst. Een parketvloer bijvoorbeeld wordt zelden afgewerkt met een zelfklevende lijst terwijl een linoleumvloer dan wel vaker met een plakstrip wordt getooid. Plinten dienen in hoofdzaak om de randen van de vloer weg te stoppen. Een zaagrand bij een laminaatvloer oogt immers slordig. Een tweede reden waarom een plint bij de vloer hoort, is de bescherming van de muur tegen vuil en water. Een plint is ook het perfecte materiaal om kabels weg te werken. In dat geval opteren we voor een muurplint met ingebouwde kabelgoot aan de achterzijde. De keuze wordt in principe bepaald door drie factoren: het soort plint, de dikte en de hoogte van de plint en de kleur van de plint.
Strakke plinten
Een strakke of gladde plint sluit aan bij een eerder modern interieur. In vroegere tijden was dat vaak een plint van +/- 6 cm. De jongste jaren zien we de plint steeds hoger worden en is een hoogte van 9 tot zelfs 12 cm lang geen uitzondering meer. Vooral bij ruimtes met hoge muren wordt steeds vaker gekozen voor een hoge en vaak ook robuuste plint. De reden is duidelijk: een hoge plint straalt luxe uit en zorgt bovendien voor rust op de muur, zeker als de plint in dezelfde kleur als de wand wordt uitgevoerd.
Sierplinten
Sierplinten hebben een wat ‘drukker’ uitzicht en zijn daardoor aangewezen voor een interieur met een klassieke uitstraling. Een plint die de jongste tijd aan populariteit heeft ingeboet, is de kraalplint met bollende bovenzijde. Nochtans is dit type prima geschikt met het oog op een authentieke sfeer in de kamer. Hoewel de kraalplint eerder als oubollig wordt weggezet, is ze bruikbaar in diverse woonstijlen.
Aansluitend op dit type hebben we ook de zogenaamde ‘luxeplint’ met sierlijke motieven die zowel een strakke als een eerder uitbundige sfeer kunnen weergeven. Deze plint is doorgaans hoger en kan makkelijk een hoogte van 15 tot 20 cm bereiken. De meeste sierplinten hebben, in tegenstelling tot de gladde plint en de kraalplint, een rondere vorm, maar ook hier duiken er steevast nieuwe designs op.
Een specifieke vorm van luxueuzere plinten is de monumentenplint die zich, zoals de naam al aangeeft, kenmerkt door een klassieke, zelfs kasteel- of paleisachtige uitstraling. Dit type plint werd voornamelijk aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw in herenhuizen geplaatst, maar kan zelfs in een modern interieur voor extra cachet zorgen. Monumentenplinten zijn meestal 12 tot 19 centimeter hoog, 14 centimeter is daarbij de meest gangbare hoogte.
Een buitenbeentje is de iets minder hoge ‘Belgische plint’ (9 tot &2 cm) die in Nederland aangeduid wordt als de ‘waalplint’ en eerder landelijk oogt en doorgaans beige en grijs of grijs is. Bij ons kunt u de waalplint in de hoogtes 9 of 12 centimeter bestellen en 1,8 centimeter dik. Ook retroplinten zijn in, waarbij verschillende stijlen zoals de koloniale of renaissance en zelfs barokke look mogelijk zijn.
Overzetplint
Plinten hebben niet alleen een decoratieve functie, maar zijn ook functioneel. Naast de eerder aangehaalde plint met kabelgoot, zijn er ook overzetplinten of ‘renovatieplinten’. In dit geval heeft de plint een uitsparing aan de achterzijde zodat ze probleemloos over een bestaande plint heen kan worden gezet. De oude plint mag in dit geval niet hoger zijn dan 6 à 7 cm en dikker dan 1 à 1,2 mm. Renovatieplinten zijn logischerwijze dan ook dikker (2 cm en meer) dan een klassieke plint.
Om een linoleum- of laminaatvloer snel af te werken kan men ook opteren voor een plakplint die op de muur wordt gekleed. Meestal heeft de fabrikant daartoe een plakstrip voorzien. Ook een mogelijkheid is een platte deklijst die op de rand van de vloer wordt gekleefd, waardoor een standaard plint niet nodig is. Uiteraard kan een deklijst ook tegen een bestaande plint worden gekleefd.
De kleur van de plint
Lange tijd waren witte plinten aan de orde van de dag. Vandaag de dag kiest men echter steeds meer voor een plint in de kleur van de muur. In geval er wordt gewerkt met een hoge plint aan de muur is dat bijna standaard geworden, al zijn er ook mensen die kiezen voor een plint in de kleur van de vloer zoals bij laminaat. Plakplinten zijn zelfs meestal uitgevoerd in de kleur van de vloer waarop ze worden geplaatst. Ook bij parketvloeren hoort doorgaans een (hoge) plint in dezelfde kleur als de vloer. Vooral bij muren die afgewerkt zijn met een donkere kleur zorgt dat voor een stijlvolle en beter passende afwerking dan een klassieke witte muurplint.
Een trend die vorig jaar sterk in opkomst was en zich in 2023 lijkt door te zetten zijn zwarte plinten en zwarte lambriseringen, maar in de meeste gevallen kiezen we nog steeds voor een eerder ‘rustige’ kleur zoals beige of lichtgrijs. Naast zwart dien we ook plinten die aansluiten bij de Neo Deco trend, een eigentijdse invulling van de befaamde Art Deco stijl. De plinten kenmerken zich door gedurfde geometrische vormen, weelderige materialen en een mix van historische en futuristische elementen.
Hoogte en dikte
De hoogte van de ruimte is bepalend voor de hoogte van de plint. Gemiddeld kiezen we voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter, maar bij hoge plafonds is een hogere plint aangewezen omdat de plint optisch gezien de ruimte compacter maakt. Kleine en lagere (woon)kamers hebben dan ook meer baat bij een lagere plint. Maar ook de stijl van het interieur speelt een rol bij de keuze. Hoge plinten geven de kamer een meer stijlvolle en karakteristieke look mee.
Net als de hoogte speelt ook de dikte een rol in de uitstraling van de vloer en muur en bij uitbreiding de hele woning. Functioneel gezien wordt de dikte evenzeer bepaald door de ruimte tussen de vloer en de muur. Het geeft geen pas als er ondanks de plint nog een kier te zien is. Bij houten vloeren moet men sowieso rekening houden met een eventuele krimp en de plint iets dikker kiezen dan ‘net op de rand’.
MDF plinten
De meeste plinten zijn gemaakt in MDF (Medium Density Fibreboard) en dat heeft te maken met de voordelen. MDF is gemakkelijk op maat te verzagen. Het materiaal heeft een zeer fijne vezelstructuur en splintert nauwelijks en veroorzaakt weinig tof. Bovendien kunnen de uitwendige hoeken zeer scherp in verstek worden gezaagd en gaan de inwendige hoeken naadloos in elkaar over. MDF gaat, in tegenstelling tot hout, niet of nauwelijks ‘werken’ (krimpen of uitzetten) na de plaatsing. MDF heeft verder een grote buigsterkte en een hoge slijtvastheid. Als nadeel wijzen we erop dat MDF nooit zo sterk is als gewoon hout. De poreuze structuur maakt dat de plint ook minder makkelijk te schilderen is. Standaard MDF kan bovendien niet goed tegen vocht. Bij plinten is het aangewezen om te kiezen voor een vochtwerende variant.
Houten en ‘andere’ plinten
Een tweede optie is grenenhout. Naast de typische uitstraling is grenen gemakkelijk te schroeven en af te werken. Zelfs onbehandeld grenen kan. Het materiaal is beter bestand tegen vocht en relatief goedkoop, al is grenen wel duurder dan MDF. Nadelen zijn de zachtheid van het hout, waardoor beschadigingen snel optreden. Hout heeft het kenmerk dat het na plaatsing kan ‘werken’ en dat is bij grenen zeker het geval.
Kiezen we dan niet beter voor eikenhout? Voordelen zijn de natuurlijke, rustieke uitstraling dankzij de mooie nerfstructuur. Eiken is robuust, sterk en hard, maar toch goed te verwerken én af te werken, al is een onbehandelde eiken plint zeker even mooi. Eiken is ook vochtbestendig, maar dan weer wel duurder dan plinten in andere materiaalsoorten. Eiken blijft hout, dus een (minimale) werking bij temperatuurverschillen na plaatsing is nooit uitgesloten.
Ook andere hardhoutsoorten creëren een warme uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan beuk of red cedar. Tropisch hardhout is evenwel niet duurzaam en laat net dat een van de trens van de huidige tijd zijn. De plinten zijn wel vochtbestendig en beter bestand tegen kromrekken.
Tenslotte zijn er ook fabrikanten die kiezen voor specifieke materialen zoals pvc of geëxtrudeerd en impactbestendig polymeer. Deze laatste heeft een hoge densiteit en biedt, misschien op uitzondering van de duurdere aankoopprijs na, niets dan voordelen. De plinten zijn immers vocht- en schokbestendig, vlot te verwerken en worden vaak voorgeschilderd geleverd.