Meer afwerkingsmaterialen bij ETICS dankzij ontwerpvrijheid
Klimaatdoelstellingen
Sinds de economische crisis speelt energie-efficiëntie een steeds grotere rol. Bovendien dient België strenge milieudoelstellingen tegen 2030 te halen. Van het totaal aantal woningen en appartementen in België (4.813.090) is er ruim 54% ouder dan 1960. Met het oog op de strenge klimaatdoelstellingen die we tegen 2030 en 2050 moeten behalen, wordt hoog ingezet op het efficiënter maken van het gebouwenpatrimonium. External Thermal Insulation Composite Systems (ETICS) komen perfect tegemoet aan die doelstellingen. Een woning verliest immers ruim 30% van zijn warmte via de gevel. Een buitengevelisolatiesysteem is overigens niet alleen bedoeld voor nieuwbouw, het systeem is ook geschikt voor het na-isoleren van bestaande woningen.
Baksteen in de maag
Een ETICS-systeem afwerken gebeurt klassiek met een sierpleister. Veel mensen, zelfs architecten, denken dat dit materiaal ook het enige is om een ETICS-systeem mee af te werken. Maar dat is volgens Xthermo een misvatting. Bouwen met baksteen zit in onze genen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze metseltraditie in de hedendaagse architectuur nog steeds duidelijk aanwezig is. Er is dan ook vraag naar een systeem voor het na-isoleren aan de buitenkant dat tegelijk esthetisch en duurzaam is en toelaat het traditionele ‘bakstenengevelbeeld’ te behouden. De primaire functie van baksteen is in de loop der tijd veranderd: een gemetselde gevel is over het algemeen niet meer het dragende, constructieve element van een gebouw, maar heeft tegenwoordig vooral een architectonische en esthetische functie. In die optiek hebben dunnere varianten, de zogenaamde ‘steenstrippen’ precies dezelfde kwaliteiten.
ETICS met steenstrippen
Op basis van deze lichtere steenstrippen hebben fabrikanten nieuwe, hoogwaardige systemen ontwikkeld die het uitzicht en de eigenschappen van traditioneel metselwerk combineren met optimale thermische prestaties. De na-isolatie van de gevel gebeurt in dit geval met geëxpandeerd polystyreen (EPS), een wapeningslaag en vervolgens steenstrippen die op de wapeningslaag worden bevestigd. Een keer bevestigd en opgevoegd zijn de steenstrippen, die werden gezaagd uit massieve bakstenen, visueel niet meer te onderscheiden van een gevel in volledige (keramische) steen. Ze hebben ook vergelijkbare eigenschappen en kwaliteiten. Ze zijn goed bestand tegen vervuiling, schimmelvorming, vochtschade en roestende elementen. Bovendien zijn ze brandveilig, stabiel en vorstbestendig en behouden zelfs na verloop van vele jaren hun kwaliteiten. Er is een ruime keuze in kleur, glans, structuur, formaat en detail. Dezelfde opbouwtechniek laat ook toe om (delen van) het gevelisolatiesysteem af te werken met bijvoorbeeld natuursteen, keramische tegels of andere afwerkingsmaterialen: totale ontwerpvrijheid aldus.
Flexibele steenstrippen
Flexibele steenstrippen bestaan voornamelijk uit een samenstelling van gesorteerde kwartszanden en een bindmiddel. Het bindmiddel is een hoogwaardige polymeerdispersie die fungeert als klei in een baksteen en zorgt voor een blijvende flexibiliteit van het product. De UV-bestendige kleurpigmenten garanderen de kleurechtheid van de steenstrip. De steenstrip en de lijm bestaan hoofdzakelijk uit dezelfde grondstoffen en vormen bijgevolg na verwerking één geheel. De speciale lijm geeft de voegkleur weer en is in meerdere kleuren verkrijgbaar. De steenstrip is dus niet van baksteen te onderscheiden. Andere voordelen: de strippen zijn afwasbaar, stootvast, overschilderbaar, waterafstotend en dampdoorlatend. Ze zijn beschikbaar in tal van kleuren, formaten en texturen in de vorm van handvorm- of strengpersstenen. Naast een vlakke steenstrip zijn er ook bijpassende hoeksteenstrippen.
Systeemopbouw
Hoe bouwen we een ETICS systeem met baksteenafwerking, flexibele steenstrip, natuursteen, keramische of tegels op?
- Isolatie: op de stabiele en gereinigde ondergrond wordt de isolatie (brandvertragend geëxpandeerd polystyreen) gekleefd.
- Zwelband: tussen het EPS en de aansluitende bouwdelen wordt een zwelband geplaatst die instaat voor de waterdichting van het systeem en de waterdichte aansluiting met de overige bouwdelen.
- Schuren: nadat eventuele naden tussen de isolatieplaten zijn opgeschuimd, wordt de isolatie over de volledige oppervlakte vlak geschuurd.
- Wapeningslaag: over de volledige oppervlakte wordt vervolgens de wapeningslaag aangebracht. Deze bestaat uit een mortel waarin een weefsellaag met weefselhoeken wordt verwerkt. Deze wapeningslaag vangt de thermische spanningen, die op de oppervlakte ontstaan, op en zorgt voor een vlakke ondergrond. Daarnaast doet de wapeningslaag dienst als waterwerende laag.
- Aanbrengen steenstrippen of tegels: de gevel wordt ingedeeld volgens het gewenste steen- of tegelverband. Op deze manier kan bijna elk verband gelegd kan worden. Eventuele nuanceringen, die bij een renovatie al eens voorkomen, kan men eenvoudig in het steenverband opgevangen. De steenstrippen of tegels worden dan op de ingedeelde wapeningslaag aangebracht en nadien opgevoegd.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief