Trendkleuren 2023: warme kleuren keren terug in het interieur
Geen trend is dé trend
In 2023 draait het allemaal om kleuren waar men zich goed bij voelt. En dat kan voor iedereen verschillend zijn, vandaar de stelling dat er geen echt ‘trendy’ kleuren zijn, maar dat het de trend is om te gaan voor de tinten waar je zelf van houdt. Kleuren die je persoonlijke stijl weerspiegelen en je elke keer een mentale oppepper geven als je de ruimte binnenkomt. Experts geven de raad te experimenteren met tinten en dan is verf natuurlijk het aangewezen product. Het is geen structureel verankerd gegeven en laat toe om regelmatig aan te passen. 2023 is hét moment om dat te doen met kleuren die de deugden van een eenvoudig leven verheerlijken en in elke combinatie en in elke kamer kunnen worden gebruikt.
Kleuren zijn in 2023 puur en nederig en roepen de warmte en de harmonie van een meer onschuldige tijd op, terwijl ze toch passen bij het leven van vandaag. Kleuren en afwerkingen worden op ongebruikelijke manieren gebruikt en gecombineerd om de principes van nut, vriendelijkheid en eerlijkheid te vieren.
Maar er is ook een gevoel dat we na de pandemie niet meer op veilig spelen. Grijs, crème en wit zijn niet meer zo duidelijk aanwezig zoals vroeger en ruimen plaats voor meer energieke tinten zoals roze en geel. Ook warme kleuren zoals rood tot zelfs purper zijn aan een renaissance toe in de wereld van interieurtrends. Een zoektocht langs verffabrikanten, trendwatchers, interieurontwerpers en andere designers leverden ons een aantal tinten en combinaties op die in 2023 naar voor treden.
Op zich is dat veel, maar het biedt elkeen de kans om voor een persoonlijke touch te gaan.
Jade
Jade is een ‘juweeltint’ die over de hele wereld opduikt. Lichtblauw en groen, geïnspireerd op de natuurlijke kleur van de edelsteen zelf, kunnen worden toegepast in zowel een rustige als opvallende esthetiek, voorzal dan in moderne slaapkamers of badkamer. Jade heeft een chique uitstraling en past goed bij neutrale kleuren en terracotta.
Honing
Zachte pastelkleuren zijn veelzijdig en gemakkelijk te integreren in verschillende kleurschema's. Aardse gele en lichtoranje tinten, denk aan honing, zijn niet alleen gemakkelijk te stylen, maar voelen ook eigentijds aan. In badkamers en keukens zorgen bijpassende tinten op de tegels en muren voor samenhang in de ruimte.
Lavendel
De liefde voor paars is terug. Eén fabrikant meldt dat het aantal zoekopdrachten naar lila met 33% is gestegen, een andere maakt van lavendel zelfs dé ‘kleur van het jaar’ voor 2023 van. Paarse tinten passen overal en worden doorgaans geassocieerd met rijkdom. Lavendel laat zich het best integreren in traditioneel interieurschema, maar past evengoed in een fris, eigentijds interieur waar de aloude kleur een nieuwe dynamiek krijgt.
Fuchsia roze
Sommigen noemen grappend 'Barbiecore', maar felroze is al een tijdje terug populair aan het worden. De kleur kadert perfect in de toenemende voorkeur voor maximalistische interieurs en het feit dat sociale media huiseigenaars aanmoedigen om meer te experimenteren met hun kleurkeuzes. Met fuchsia roze als hoofdkleur op de muren wordt een sterk statement gemaakt, maar het kan ook als accentkleur op houtwerk, keukenkasten of zelfs de voordeur om toch een karaktervolle kleurkeuze te introduceren zonder de ruimte te domineren. Bij toepassing op houtwerk kan een glossy roze afwerking extra dynamiek toevoegen aan het totaaleffect.
Groen met oranje
Groen is al jaren een vaste favoriet in huis, maar er zijn bepaalde tinten die steeds populairder worden, zoals dennen-, pistache- en saliegroen. Hoewel groen op zichzelf goed werkt, brengt de combinatie met oranje het interieur pas echt tot leven en creëert het een speels retro-gevoel in elke ruimte. Ideaal in deze combinatie is de 60-30-10-regel waarmee de beste balans wordt bereikt: kies bijvoorbeeld 60% van de ruimte in het groen, 30% in een oranjetint en 10% in een andere accentkleur zoals zachte crème om beide hoofdkleuren voor zichzelf te laten spreken.”
Warm beige
In de ruimtes waar we overdag toeven, mag het al wat kleurrijker zijn, in de slaapkamer blijven eerder neutrale kleuren populair omdat ze helpen bij het creëren van een rustgevende sfeer en een toevluchtsoord om in te ontsnappen. Warme en aardse crèmes werken goed in combinatie met zachte terracotta of dieprode tinten en voegen diepte toe aan de kamer. Warm beige is de aangewezen variant voor een rustieke, maar toch verfijnde, gedistingeerde esthetiek.
Donkere chocolade
Bruin wordt vaak als saai en ouderwets ervaren, al helpen designers en stylisten ons om de kleur in een nieuw licht te zien. Bruine woonkamers brengen een aardse, maar verfijnde toon in elk interieur en zitten vol drama. Bruin is polychromatisch en past nagenoeg overal bij, maar vooral de diepere tinten zoals (donkere) chocoladebruin zijn ideaal als muurverf, niet in het minst ter ondersteuning van andere kleuren in bijvoorbeeld kunstwerken en meubelen. Bruin is sterk en warm, maar is ook respectvol voor andere kleuren.
Van paprika tot diep rood
Diepe, meer aardse roodtinten zijn toe aan een opleving. Donkerrood geeft elke kamer een weelderige toets en doet het prima in combinatie met andere kleuren zoals oudroze of zelfs een diepblauwe tint voor een gedurfder, levendiger en opvallender statement. Aansluitend daarop hebben we de bekende terracotta-trend die verandert in paprika. Door verschillende tinten paprika te mengen, ontstaat een tonale look die, afgezet tegen neutrale stoffen en linnengoed, resulteert in een samenhangende, verfijnde esthetiek.
Zomers geel met zwart
Geel helpt om een gevoel van vreugde en geluk in huis te brengen en is misschien wel dé trend in 2023, maar om de eentonigheid te temperen, is zwart als accentkleur de aangewezen tegenhanger. Matzwarte tinten kunnen het geel ook accentueren zonder het al te fel te laten overkomen. Sowieos is er in 2023 een toename van opbeurende tinten met naast geel en mandarijn ook lichtpaars en babyroze. Deze laatste kleur klinkt wat zoetsappig, maar gedoseerd zorgt het voor een zeer verfijnde en zelfs volwassen manier om het interieur een zomerse uitstraling mee te geven.
Blauw blijft
Blauw komt elk jaar voor in kleurtrends, alleen in een iets andere vorm. Blauw heeft een dermate grote aantrekkingskracht dat we er jaar na jaar naar toe worden getrokken. Verwacht wordt dat in 2023 de diepblauwe variant de bovenhand haalt om een cocoonende ruimte te creëren. Donker- of diepblauw (vaak ook ‘navy’ genoemd) vormt een betere achtergrond voor schilderijen en andere kunstwerken dan wit, dat merken we steeds vaker in kunstgalerijen en musea. Varianten zoals pruimkleur of blauwzwart zijn dan weer aangewezen om bijvoorbeeld trappen of ander houtwerk af te werken en de ruimte een bepaalde elegantie mee te geven.
Ongewone combinaties
Zwart met een subtiele rode ondertoon is een warm (en opvallend) alternatief voor populaire kleuren zoals houtskoolgrijs en blauwzwart. Het voegt warmte toe aan koelere kleurpaletten en past ook mooi bij de zogenaamde ‘nude’-tinten, een meer algemene benaming voor alles van (oud)roze over zand en champagne tot bruin.
Een eerder ongebruikelijke kleurencombinatie die aan belang wint, is warmroze met bosgroen. Groen en roze zijn complementaire kleuren omdat ze tegenover elkaar zitten op het traditionele kleurenwiel en elkaar versterken en veel minder contrasteren dan groen en rood.
Neutrale steenkleuren
Wie dan toch minder ‘in’ is voor een kleurrijke benadering, maar weg wil van de koude grijstinten en traditionele crèmes, is gebaat bij warmere, neutrale steentinten. Bij deze trend draait alles om het creëren van warme cocoonruimtes die intiem, uitnodigend en vertrouwd aanvoelen. Aardse, steenachtige tinten worden samen met zachte groentinten steeds populairder en bieden een rustgevend alternatief in alle delen van het huis. Ze voegen zowel warmte toe als een verfijnde, complementaire achtergrond voor stoffen, wandbekleding en meubels van klassiek tot modern.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief